Forskare: För en ärlig politik i stället

Publicerad 2015-11-26

Joakim Ruist, migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

Förslaget om skärpta asylregler kommer inte att få någon stor effekt, tror forskaren Joakim Ruist på Handelshögskolan i Göteborg.

Han förutspår att regeringen kommer att föreslå helt stängda gränser inom ett par månader.

– Nu tar de lite mindre steg ditåt. För när vi väl hamnar där och de väl säger stopp ska de kunna ursäkta det med att säga att vi har försökt allt annat som vi kunde komma på, säger han.

Joakim Ruist, som forskar om internationell migration vid Handelshögskolan i Göteborg, tror inte att regeringens förslag om nya asylregler kommer att göra stor skillnad.

– Så mycket påverkan tror jag inte att det blir. Förslaget gällande anhöriginvandringen, det tror jag alldeles säkert kommer ha betydande effekt på själva anhöriginvandringen. Men den är ändå ganska liten i förhållande den totala flyktinginvandringen, säger han.

Tror på skärpta regler

Han tror att regeringen kommer att skärpa reglerna ytterligare. Ett förslag om stängda gränser kommer att komma inom bara ett par månader, tror Joakim Ruist.

– Det är vad jag tror att de kommer att föreslå inom kort. Sedan tycker jag att det är synd eftersom det bara är att fortsätta med vad vi redan har gjort i 30 år. Att vi påstår att det finns en rätt till asyl. Men det är inte mycket till rättighet när man i själva verket gör vad man kan för att hindra människors möjligheter, säger han.

– Jag hade önskat att man började föra en ärlig politik i stället, där man sa rent ut att vi kan tänka oss att ta emot ett begränsat antal. Hur många som vill kan söka, men så här många kommer vi ta emot. Resultatet blir ungefär detsamma i slutändan, men det hade varit betydligt mindre smärtsamt.

”Där vi kommer hamna”

Joakim Ruist tror att regeringen redan har tänkt på att stänga Sveriges gränser.

– Jag tror de känner att det är där vi kommer att hamna. Nu tar de lite mindre steg ditåt. För när vi väl hamnar där och de väl säger stopp ska de kunna ursäkta det med att säga att vi har försökt allt annat som vi kunde komma på, och det hjälpte inte, så nu måste vi ta till det här drastiska.

Löfven: Vi har tagit stort ansvar

Aftonbladet frågade statsminister Stefan Löfven om saken.

Migrationsforskare har i dag sagt att det här ett steg till att gränserna kommer att stängas. Vad säger du om det?

– Det finns ingen som kan betvivla Sveriges ansvar. Vi har tagit ett mycket mycket stort ansvar. Det finns inget land i EU som ens är i närheten av vad Sverige har gjort och vad Sverige gör, men Sverige kan ju inte ensamt, tillsammans med Tyskland och Österrike, ta detta ansvar för hela Europeiska unionen, säger han.

– Vi ska se till att ha en välfärd som fungerar för människor som redan finns här i landet, det ska fungera för människor som kommer hit. Därför är det nu så att vi måste ha ett kraftigt minskat antal asylsökande till Sverige och också se till att andra EU-länder tar sitt ansvar.

Följ ämnen i artikeln