Tre misstänkta för terrorplaner

Av: Gustaf Tronarp, Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Skyddet skärps för ledande belgiska politiker

1 av 12

Tolv personer greps i Bryssel på lördagen. Nio av dem släpptes senare, men tre män hålls kvar – misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Målet uppges ha varit att slå till under EM-matchen mellan Irland och Belgien, rapporterar tv-kanalen VTM.

Enligt belgiska medieuppgifter ska de gripna ha planerat att angripa platser där fans samlats för att se matchen.

Gripandena har skett under fredagen och lördagen. Enligt ett uttalande från den federala åklagarmyndigheten har polis genomfört runt 40 razzior runtom i Belgien.

Räderna resulterade i att tolv personer greps misstänkta för att ha planerat terrorattacker. Totalt har polis förhört 40 personer, uppger Reuters.

De gripna ska ha planerat att slå till i samband med lördagseftermiddagens EM-match mellan Irland och Belgien, som ingår i Sveriges grupp. Den matchen spelades i Bordeaux i sydvästra Frankrike.

Timmarna innan matchstart sökte polisen igenom området kring arenan med bombhundar.

Kan ha planerat attack i Bryssel

På lördagskvällen meddelade federala åklagare att misstankarna mot tre av männen har stärkts och att de andra nio har släppts efter förhör, skriver AFP.

Männen misstänks för förberedelse till terrorbrott och ”medverkan i terroraktiviteter”.

Det är den belgiska tv-kanalen VTM som rapporterar att de misstänkta terroristerna planerade att slå till under matchen. Åklagarmyndigheten vill inte bekräfta de uppgifterna.

”Det är bara en möjlighet bland andra”, skriver en talesperson i ett meddelande till TT.

Belgiska Le Soir rapporterar att attacken skulle ha ägt rum i huvudstaden Bryssel. En domstolskälla uppger för tidningen att köpcentrum, järnvägsstationer eller ställen där människor samlas för att titta på matchen är potentiella mål.

Samtidigt har personskyddet stärkts för flera ledande politiker i Belgien, och deras familjer. Det gäller bland andra premiärminister Charles Michel och utrikesminister Didier Reynders.

Enligt belgiska public service-bolaget RTBF har den höjda bevakningsnivån ingen koppling till terrorräderna.

Allvarlig hotbild

Enligt terrorexperten Hans Brun är hotnivån mot fotbolls-EM hög.

– Myndigheterna är på tå i hela Europa, men särskilt i Frankrike och Bryssel, säger han i en intervju med Aftonbladet TV, och fortsätter:

– Det är naturligtvis väldigt positivt att man lyckades gripa de här personerna innan de skred till verket. Sedan får vi se vilken bevisning som finns.

Sökt i garage

Åklagarkammaren uppger att polispatruller har genomsökt fler än 150 garageutrymmen i insatsen, som ägt rum i 16 städer. Räderna ska ha gått odramatiskt till. Inga vapen eller sprängämnen har påträffats.

I uttalandet säger åklagarkammaren att ”utredningens resultat” gjorde att en ”omedelbar åtgärd” krävdes.

För terrorister vore det en stor prestigeseger att lyckas slå till mot EM, menar Hans Brun.

– Hela världen följer fotbolls-EM och Frankrike är en av jihadisternas huvudfiender. Att lyckas med en attack skulle ge mycket publicitet. Det vore också ett sätt att förödmjuka Frankrike, säger han till Aftonbladet TV.

Ytterligare gripanden

Sent i natt kom uppgifter om att en belgisk man gripits och åtalats misstänkt för att ha medverkat i terrorattackerna för snart tre månader sedan.

Den 22 mars skakades Bryssel av bombdåd vid tunnelbanestationen Maalbeek och den internationella flygplatsen Zaventem. 32 människor miste livet i attackerna. Omkring 300 skadades.

Terrorhotsnivån höjdes till den nästa högsta i Belgien efter angreppen.

Publicerad:

LÄS VIDARE