Hyreshus hotades efter storbrand i matbutik

Publicerad 2016-05-07

Tidigare på lördagen bröt en kraftig brand ut på Coop Konsum i Kiruna och butiken totalförstördes.

Räddningstjänsten lyckades hindra att branden spred sig till ett flerfamiljshus.

– Men ingen kan bo där nu eftersom att det kommit in mycket rök, säger Mats Bergsten, räddningstjänstens styrkeledare.

Larmet om branden på Coop Konsum i Kiruna inkom strax före klockan 12.30 på lördagen. Det blev snabbt klart att det rörde sig om en kraftig brand.

– Det brinner för fullt med öppna lågor, sa Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Försöker hindra spridning

I det inledande skedet och under eftermiddagen fanns det en stor risk för att branden skulle sprida sig. Matbutiken sitter ihop med ett tre våningar högt flerfamiljshus. Därifrån fick 22 personer evakueras.

– Själva butiken går inte att rädda. Det vi gör nu är att arbeta för att förhindra att branden får fäste i flerfamiljshuset. Vi befinner oss i ett kritiskt läge om vi ska kunna förhindra spridningen, sa Trond Olofsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Boende: Allt gick väldigt fort

Emma Järvi, 22, är en av dem som bor i flerfamiljshuset. Hon tvingades fly sin lägenhet när utrymningen ägde rum.

– Allt gick väldigt fort från att vi utrymdes till att man nu står och ser på. Hela butiken står i brand. Det som pågår nu har inte riktigt sjunkit in. Det är lite chockartat, sa hon tidigare under dagen.

"Brinner i nocken"

Lågorna slickade fasaden och tog vid ett tillfälle fäste i flerfamiljshuset.

– Den börjar komma upp mot huset och det brinner i nocken så vi har skickat in rökdykare för att bekämpa branden inifrån, säger räddningstjänstens insatschef Hans Stenmark till TT.

Rökutvecklingen var kraftig och allmänheten uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation, enligt Norrbottens-Kuriren.

Räddningstjänsten lyckades hindra att branden tog fäste helt i flerfamiljshuset.

"Butiken är totalförstörd"

– Vi kylde brandväggen och blåste med fläktar från brandens motsatta sida för att inte få in brandgaser, säger Mats Bergsten, räddningstjänstens styrkeledare.

Vid 22-tiden på kvällen pågick efterarbete.

– Med tanke på att en hel hyresfastighet var hotad men att det inte blev någon brand i den byggnaden, har det gått bra. Men ingen kan bo där nu eftersom att det kommit in mycket rök. Butiken är totalförstörd, där finns inget att rädda, säger Mats Bergsten.

Brandorsaken är i nuläget okänd. Polisen kommer att inleda en utredning av händelsen.

Följ ämnen i artikeln