Ny offensiv mot IS för att återta byar

Publicerad 2016-08-14

I fredags befriades Manbij i Syrien från Islamiska staten (IS).

Nu har kurdiska peshmerga inlett en offensiv i Irak för att återta flera byar från terrorgruppen.

Syftet är att bana väg för en framtida attack mot nyckelstaden Mosul.

Hittills har sex byar återtagits, skriver Reuters.

Glädjescener bröt ut när Manbij befriades från IS i fredags. Den kurdisk-arabiska alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) hade då återtagit staden efter 73 dagars strider.

Staden ligger strategiskt vid gränsen till Turkiet, och har använts av IS för att forsla soldater, vapen och förnödenheter in och ut ur Syrien. Förlusten innebär att IS transportvägar till och från högkvarteret Raqqa är avskurna.

Granateld och bilbomb

En ny offensiv mot IS rullade igång under söndagsmorgonen – den här gången i Irak.

Brigadgeneral Dedewan Khurshid Tofiq uppger för AP att styrkor från den irakiska delen av peshmerga redan tidigt på söndagen nått framgångar.

Sex byar hade återtagits vid lunchtid på söndagen, säger en befälhavare till Reuters. Det erövrade området är runt 50 kvadratkilometer stort.

IS-anhängare har svarat på offensiven med granateld och minst en bilbomb, skriver Reuters. Svart rök ska ha synts stiga från de aktuella områdena.

Målet: att omringa Mosul

Byarna ligger öster om den IS-kontrollerade staden Mosul. Samtidigt kämpar den irakiska armén söder om Mosul för att återta byar som ligger runt ett nyligen erövrat flygfält.

Målet med insatsen är att omringa Mosul, som är IS viktigaste säte i Irak, inför ett framtida anfall mot själva staden.

Den långsiktiga planen är att de syriska och irakiska styrkorna ska slå ut IS i både Raqqa och Mosul med stöd av den USA-ledda koalitionens flygunderstöd och expertis. Stridsflyg deltar även nu i den pågående operationen.

"Vet inte hur mycket trupper IS har"

Planerna förberedes under koalitionens supermöte i Washington i juli.

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan och USA-expert, förklarade då för Aftonbladet att det kan bli tufft att inta de båda nyckelstäderna.

– Vi vet inte hur mycket trupper IS har. Det finns säkerligen mer i Raqqa eftersom det är huvudfästet, men det är svårt att veta hur många krigare som finns i Mosul. Då är det också svårt att veta hur många som krävs för att slå ut dem, sa han.

Skulle Mosul falla vore det en stor framgång i kampen mot IS.

– Då skulle IS vara kolossalt försvagat i Irak, sa Jan Hallenberg.