Hillary får inte skåla i svenskt glas

"USA hyllar frihandel så länge det gynnar dem själva"

Ingen sätter frihandeln högre än USA.

Utom i de fall när den egna nationen missgynnas.

Därför får Hillary Clinton finna sig i att skåla i amerikanskt glas istället för svenskt.

Historien är egentligen en bagatell, men säger en del om de protektionistiska strömningar som släpps loss i en finansiell kris.

Amerikanska UD ska köpa in glas till sina ambassader världen över. En order värd 40 miljoner kronor.

Uppdraget går till ett litet amerikansk företag, Systems Design. De i sin tur väljer KostaBoda som underleverantör. Ett skäl är att den svenska tillverkaren kan erbjuda glas fritt från bly.

”Bättre produkter i USA”

Detta blir för mycket för några lokalpatriotiska amerikanska politiker. En av dessa är en nära vän och allierad till Hillary Clinton, New York-senatorn Charles Schumer.

Tillsammans med några andra senatorer stövlar han upp amerikanska UD för att begära räfst och rättarting.

– Jag blev väldigt upprörd när kontraktet gick till ett företag utomlands när Steuben Glass gör bättre produkter här i USA, förklarar Schumer sitt inhopp till New York Times.

Lägg märke till att han ger en allt annat än subtil vink om vilket företag som istället borde få ordern. Av en händelse råkar detta företag ligga i Schumers hemstat New York.

Riggad budgivning

Påtryckningen fick avsedd effekt. Hillary Clintons State Department har nu lovat att göra om anbudsförfarandet för de fyra år som återstår av det femåriga kontraktet.

– De ska ta in bud på så sätt att amerikansktillverkat glas får företräde, säger en väldigt nöjd Schumer.

Uppenbarligen hyser han inga betänkligheter mot att på det här sättet rigga budgivningen.

Schumers senatorskollega Kirsten Gillibrand menar att oavsett om det handlar om glas eller turbiner för energisektorn så måste amerikanska skattepengar "gå till amerikanska jobb".

Detta sagt av en företrädare för frihetens och frihandelns högsäte i världen. Åtminstone om man får tro amerikanerna själva.

Glasbråket lär knappast utlösa något handelskrig mellan USA och Sverige. Men det känns väldigt omodernt i en globaliserad värld. Och det säger en hel del om hur långt amerikanerna befinner sig från sin egen självbild.