Miljonbelopp till samer i renbetesmål

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-19

Hovrätten dömde mot fastighetsägarna i Nordmaling

De tre samebyarna Ran, Umbyn och Vapsten får fortsätta bedriva renbete i Nordmalings kommun. Renarna på bilden kommer inte från någon av de tre byarna.

De tre samebyar som vill använda andras mark för renbete i Nordmalings kommun har nu fått rätt i hovrätten. Fastighetsägarna döms till att betala miljonbelopp och måste upplåta sin mark för vinterbete.

– Vi överväger att överklaga, säger advokaten Nils Rinander till aftonbladet.se.

På ena sidan stod tre samebyar som ville låta sina renar vinterbeta på viss mark i Nordmalings kommun. På andra sidan stod fastighetsägarna som hävdade att samerna inte hade någon rätt att vara på deras mark.

Vinterbetesrätt eller inte

Fastighetsägarna anser att Nordmalingsområdet koloniserades redan på 1100-talet och att samerna då inte bedrev renskötsel. Därför borde djuren inte ha rätt att nu beta på fastighetsägarnas mark, anser de.

Samebyarna hänvisar till att området är bra för renarna matmässigt under vinterhalvåret och att det finns vinterbetesrätt på området sedan långt tillbaka.

Miljonbelopp

Nu har hovrätten gått på tingsrättens linje och dömer till samebyarnas fördel. Den uppger att byarna har bevisat att de ska få använda marken, bland annat genom att hänvisa till renbeteslagen från 1928. Fastighetsägarna måste nu betala samebyarnas rättegångskostnader på över 2,2 miljoner kronor och låta renarna äta på deras mark på vintern.

– Domen innehåller moment och utgångspunkter som verkar kloka, men rätten gör en annan bedömning av bevisningen. Vi ska ha ett möte på tisdagskvällen och då ska vi ta en preliminär ståndpunkt om hur vi ska gå vidare, säger Nils Rinander.