Hyresrätterna i stan sinar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-19

9 400 färre på två år - och stan har gjort miljardvinster

Stockholms allmännyttiga hyresrätter sinar - i miljardtakt.

Nästan 9 400 lägenheter har på två år ombildats till bostadsrätter för den svindlande köpesumman 10,83 miljarder.

Det är en miljard mer än statens budget för bostadspolitiken.

Ändå småpotatis om man ser till dagens marknadsvärden för dessa nya bostadsrätter:

För hyresgästerna/köparna ligger priset i snitt på 16 000 kronor kvadratmetern.

Dagens salupris i innerstan är i dag 28 000 kr/kvm.

Det innebär att köparna direkt har en inneboende "vinst" på runt 12 000 kr/kvm så fort deras bostadsrättsföreningar tillträtt sina fastigheter. Det ger möjlighet att skaffa större lägenhet eller villa och få anstånd med vinstskatt.

Tillsammans med de inte lika vinstgivande ombildningar som skett i ytterstaden kan dag ens marknadsvärde uppskattas till cirka 16 miljarder. Mer än statens anslag för hela internationella biståndet budgetåret 2002.

Sossarna säger stopp

Aftonbladet har granskat utförsäljningen som startade 1999. Ett vallöfte av den borgerliga majoritet som tog över styret.

Frågan är, inför valet nästa år, om denna dundersuccé fortsätter att vara politiskt gångbar i ett segregerat Stockholm där dyra bostadsrätter numera dominerar totalt även när det gäller bostadsbyggandet.

Socialdemokraterna, som faktiskt också sålde ut hyresrätter under sin förra mandatperiod i majoritet, siktar stenhårt in sig på att hindra fortsatt utförsäljning.

Samtidigt lovar även moderaterna numera att bygga fler billiga hyresrätter och studentlyor de kommande åren.

Aftonbladets granskning visar att det är bråttom om man vill ha några hyreslägenheter alls kvar i den guldkantade innerstan.

Vid årsskiftet fanns 27 115 allmännyttiga hyresrätter innanför tullarna. Den 30 september bara 23 244. Orsak: ombildning till borätter.

I privatägda innerstadshus fanns 68 394 hyreslägenheter vid årsskiftet. Sista september 67 099. Orsak: ombildning till borätter.

Köpintresse har sedan starten anmälts för 17 200 allmännyttiga innerstadslyor. Innebär att många ännu står på tur att säljas.

Totala summan 24,7 miljarder

Torbjörn Fundin, vd

för värderingsföretaget Jaeger & J:son, har för Aftonbladet räknat fram den totala summan för ombildningar av både privata och allmännyttiga hyreshus i hela Stockholm sedan 1999:

- 813 fastigheter för 24,7 miljarder har sålts till bostadsrättsföreningar. Som garvad värderare baxnar jag inför dessa sanslösa summor och för den gigantiska omfördelningen av pengar.

De allmännyttiga bolagen säger att miljardtillskottet inte ger plus i ekonomin.

Pengarna går mest till att betala av dyra lån.

- Vi får ett hyresbortfall på 148 miljoner för bostäder och 28 miljoner för lokaler nästa år, säger Charlotte Axelsson, vd för Svenska Bostäder. Totalt får vi faktiskt ett underskott på sju miljoner.

Hyresrätter som blivit miljonklipp på några månader

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln