Polisen: Första larmsamtalet kom inifrån brinnande huset

Publicerad 2021-12-30

Den tekniska undersökningen av villabranden i Sandviken pågår – och kan dra ut på tiden.

Polisen uppger nu att det första larmsamtalet kom inifrån det brinnande huset.

– Det var boende som slog larm, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Natten till juldagen fattade en villa i Sandviken eld. Ännu har ingen fått kontakt med de boende i huset. Polisen befarar att familjen, bestående av två vuxna och två barn, omkommit i branden.

Flera närboende ringde 112 och slog larm om branden. Men polisen uppger nu att det allra första larmsamtalet kom från personer som befann sig inne i den brinnande villan, något Gefle Dagblad varit först att rapportera om.

– Det var boende som slog larm. Några fler detaljer går vi för närvarande inte in på, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Polisen gick i går ut och sökte efter ett vittne i 50-årsåldern som uppgetts ha gjort iakttagelser om branden i samband med att han rastade sin hund under natten till juldagen, men som försvunnit från platsen under släckningsarbetet innan han hunnit höras av polis.

Släckningsarbete vid huset i Sandviken.

Stor isklump

Den mannen har nu gett sig till känna.

– Vi är väldigt tacksamma över att han hörde av sig. Han är nu hörd, men vi berättar inte mer än så eftersom förundersökningen pågår, säger Mikael Hedström.

Hela brandplatsen är i dag en stor isklump, enligt polisen. Ett tält har rests och värmefläktar har satts in. Teknikerna besöker platsen varje dag och bedömer att brandplatsen kommer att ha tinats upp i mitten av nästa vecka, uppger Mikael Hedström.

Räddningstjänsten på platsen.

Kontakt med anhöriga

– Då kan vi göra en mer grundlig undersökning av brandplatsen, för att förstå brandens orsaker och identifiera omkomna, säger han.

Utanför det nedbrunna huset har människor lagt blommor och tänt ljus.

Mikael Hedström uppger att polisen står i muntlig kontakt med släktingar till mannen som bodde i huset och i skriftlig kontakt med anhöriga till kvinnan.