Mobilt team ska fånga upp hemmasittare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusentals elever i Sverige är inte i skolan som de ska. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT
Tusentals elever i Sverige är inte i skolan som de ska. Arkivbild.

Tusentals elever i Sverige går inte till skolan. Problemen med hemmasittare har uppmärksammats på senare tid, och många kommuner kämpar med att hitta lösningar för att komma åt problemet. I Malmö startar i höst ett mobilt team som ska få bukt med frånvaron och hjälpa eleverna tillbaka till skolan, rapporterar Sydsvenskan.

– De ska stötta upp elever som har svårt att bryta social isolering. Många elever klarar inte att gå i ordinarie skolan, säger Ann-Britt Palm, enhetschef på Malmös centrala elevhälsa för grundskolan, till tidningen.

I flera skånska kommuner görs liknande satsningar. Burlöv har ett nytt mobilt team, och även Höganäs satsar på att starta ett i höst, skriver tidningen. Helsingborg har sedan en tid ett centralt närvaroteam, och andra kommuner har satsat på särskilda undervisningsgrupper.

Hur många elever som har regelbunden frånvaro från skolan är oklart då det saknas samlad statistik. Enligt en kartläggning som TV4:s "Kalla fakta" gjorde förra året var minst 5 500 barn frånvarande mer än halva höstterminen 2017.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%