Federleys angrepp: ”Vi har sett att ni är nakna”

Av: Klas Widestrand, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klimatfrågan skapade hätska ordväxlingar mellan toppkandidaterna.

I kvällens slutdebatt pressades Sara Skyttedal (KD) från flera olika håll.

– Hennes politik är ett luftslott. Det är sorgligt att alla ungdomar som i dag varit ute och demonstrerat får möta en politiker som har den attityden, sa Alice Bah Kuhnke (MP) efter debatten.

Klimatfrågan rankas som en av de viktigaste för väljarna i EU-valet. När frågan kom upp i SVT:s slutdebatt blev det en livlig diskussion.

Sara Skyttedal (KD) anklagade först Alice Bah Kuhnke (MP) för att ha för för högt ställda klimatmål. MP vill minska utsläppen med 70 procent.

– FN:s klimatpanel säger är att utsläppen måste minska med 45 procent för att vi ska nå målen. Ni sysslar med plakatpolitik, sa Skyttedal.

Hon fortsatte med att anklaga Bah Kuhnke för att inte lyssna på vetenskapen.

– Alice Bah Kuhnke har ägnat valrörelsen åt att killgissa om klimatet.

”Ett luftslott”

Alice Bah Kuhnke kontrade med att säga KD hamnade i botten när Naturskyddsföreningen genomförde en granskning av hur svenska EU-parlamentariker röstat i miljö- och klimatfrågor under den gångna mandatparioden.

Varför har ni så högt ställda mål?

– Vi har ett mål som är baserat på vad vetenskapen säger att vi måste göra. Kristdemokraternas klimatpolitik är ett luftslott. Det är sorgligt att alla ungdomar som i dag varit ute och demonstrerat får möta en politiker som har den attityden till klimatfrågan, sa Bah Kuhnke efter debatten.

Lägger ut dimridåer

Sara Skyttedal och Tomas Tobé (M) återkom flera gånger till kärnkraften som en lösning på klimatkrisen – vilket ledde till mothugg från flera håll. Flera anser att kärnkraften helt är en nationell angelägenhet som EU inte kan besluta om.

– Vi köper inte detta. Vi har sett att ni är nakna. Ni har ingen politik på det här området. Sluta lägga ut dimridåer, sa Fredrik Federley (C).

Efter sändningen stod Sara Skyttedal fast vid åsikten att MP har för högt ställda mål.

– De har mål som inte går att nå, vi måste ha ambitiösa mål som bevarar jobben i Europa.

”Sämsta klimatpolitiken”

Du säger att vi i framtiden kommer flyga mer, och pekar på att utvecklingsländer kommer öka sina utsläpp. Visar inte det att EU måste höja klimatmålen?

– Vi behöver ta vårt ansvar genom att exporter ny grön teknik. Det är så vi bäst tar vårt ansvar. 

Malin Björk (V) dömde dock ut hennes klimatpolitik som dålig.

– V har blivit rankade som det bästa klimatpartiet, vi är inte rädda att trycka till företagen som släpper ut mest. Den sämsta klimatpolitiken har de som blir rankade som dinosaurier: KD, M och SD.

1 av 2 | Foto: PUNTUS ORRE
Sara Skyttedal (KD) gick till attack mot Alice Bah Kuhnke om klimatet.
Publicerad:

LÄS VIDARE