Extremt jämnt i polska presidentvalet

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-07-12

Vallokalerna i Polen har stängt. Den sittande presidenten Andrzej Duda får 50,4 procent av rösterna och hans utmanare Rafal Trzaskowski får 49,6 procent, enligt en vallokalsundersökning genomförd av opinionsinstitutet Ipsos

Enligt Ipsos ligger felmarginalen på två procent för båda kandidaterna, vilket innebär att det är långt ifrån klart vem av de båda kandidaterna som kommer avgå som segrare.

Valdeltagandet ser ut att ha varit rekordhögt. Enligt tidningen The Guardians landade valdeltagande på 68.9 procent, vilket efter polska förhållanden är historiskt högt.

– Jag vill tacka alla som har röstat mig, även de kritiska, sade president Andrzej Duda till sina medarbetare efter att vallokalsunderökningen givit honom en ytterst knapp lednig.

I första valomgången i slutet av juni fick Duda, som är allierad med det styrande nationalistpartiet PIS, nästan 44 procent av rösterna. Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, som tillhör mittenpartiet PO, fick då drygt 30 procent av rösterna – han har med andra ord gjort en kraftig upphämtning under de två veckor som har gått sedan dess.

Det var meningen att presidentvalet skulle ha hållits i maj men det sköts fram på grund av coronapandemin.

Slutresultatet väntas under måndagen.