De har startat en friluftsgrupp för unga tjejer – ska minska psykisk ohälsa

Uppdaterad 2020-01-25 | Publicerad 2020-01-24

En ny friluftsgrupp vill ge Uppsalas unga tjejer en chans att upptäcka naturen. Målet är att minska ensamhet, utanförskap och psykisk ohälsa.

– Unga tjejer vi har pratat med plågas av stress och press, säger Elhiin Wieselblad.

Elhiin och Vedrana har startat en gratis friluftsgrupp för unga tjejer.

Elhiin Wieselblad och Vedrana Ilic har tillsammans med fem andra Uppsalakvinnor startat en friluftsgrupp, STF Tillsammans Uppsala, för naturovana tjejer mellan 16 och 20 år. De vill vända sig till en yngre tjejskara, den grupp som ofta lyfts som den som snabbast växande bland vårdsökande för psykisk ohälsa, för att hjälpa dem må bättre och ha roligt.

– Alla vi som har varit 16-20 vet att det kan vara en tuff period i livet.
I friluftsgruppen får tjejerna möjlighet att träffas under ordnade förhållanden med sju vuxna av hela olika bakgrund som stöttar – och det är helt gratis, säger Elhiin Wieselblad, som är gruppens initiativtagare och fortsätter:

– Vi har varit på flera fritidsgårdar och pratat med tjejer. De pratar alla mycket om hur stressade och pressade de är och att livet är tungt.

Aktivitetsträffarna är tänkta att äga rum ungefär var tredje vecka fram till juni. Vad som ska utforskas i naturen bestäms utifrån gruppens önskemål men alternativen är många: paddla kanot, orientera, vandra, tälja, utöva yoga eller laga mat utomhus. Bland de sju utbildade ledarna finns kvinnor av alla möjliga yrken: läkare, fysioterapeuter och kommunikatörer – och de är tänkta för att fungera som mentorer och storasystrar. Förutom friluftsliv handlar initiativet att ge tjejerna ett andrum: ett utrymme för att samtala om det som oroar och ge verktyg som kan hjälpa till att hantera vardagen.
— Det kan vara skönt att prata med någon vuxen som inte är en förälder eller lärare om stress och press i skolan, oro inför framtiden och samtidigt umgås med jämnåriga. Det är dessutom stärkande att prova på något nytt, röra på sig och befinna sig i naturen, säger Vedrana.


Vill demokratisera friluftslivet

Tanken är också att öppna upp naturen för en grupp som kanske inte har provat på friluftsliv och inte har haft möjlighet att testa på att vandra eller vara mycket i skogen. Elhiin, som är initiativtagaren berättar:

— Jag är född i ett socioekonomiskt utsatt område, Stenhagen. Och jag har fått friluftsintresset nedärvt, serverat på fat av min släkt. Men ju mer jag har varit ute desto mer har jag tänkt på att det bara är blonda och blåögda i skogen. Det ser inte alls ut i som i det område där jag växte upp. Och jag tycker att det är orättvist. Min uppväxt har verkligen präglat mig om människors lika värde och rättigheter i samhället. Skogen är gratis men det finns en kulturell aspekt här. Om du befinner dig i ett sammanhang där det är vanligt att vistas ute så ökar sannolikheten för att du också tar dig ut. Befinner du dig i ett sammanhang där man helt enkelt inte vistas så mycket i naturen så gör du inte det heller.
Vedrana berättar att hon själv upptäckte friluftslivet för bara några år sedan.

– Om man inte är uppväxt med det ser man inte det alternativet. Man googlar inte bara ”Upplandsleden” en dag. Så det är ju synd och orättvist eftersom det har så mycket positiva effekter att vara i naturen.

Träffarna startar i februari 2020 och är öppna för alla som identifierar sig som tjejer mellan 16 och 20 års ålder. Anmälan är öppen till 2 februari.

Gruppen finns på Instagram där de heter STFtillsammans_Uppsala och på Facebook där de heter STF Tillsammans Uppsala tjejer.