Syrisk general frias: "Gjort vad vi kunnat"

TT

Publicerad 2024-06-20 11.02

En bild från Homs tagen i november 2012 och distribuerad av rebellstyrkor som då stred mot Bashar al-Assads armé om kontroll över staden.

Tusentals civila skadades eller dog när Assad-regimens armé gick till våldsamt angrepp mot städerna Homs och Hama i upptakten av det syriska inbördeskriget.

En syrisk brigadgeneral som flytt till Sverige frias nu i ett unikt krigsbrottsmål.

– Vi har gjort vårt yttersta för att få fram den bevisning som varit tillgänglig för oss, säger åklagaren.

Den 65-årige mannen, bosatt i Värmland, stod åtalad för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Homs och Hama 2012.

Han bidrog enligt åtalet till ”den urskillningslösa krigföringen” i de syriska städerna.

Stockholms tingsrätt anser att det är klarlagt att mannen tjänstgjort som brigadgeneral och att den syriska armén gjort sig skyldig till krigsbrott. Men bevisningen bedöms brista när det gäller om mannen deltagit i de specifika attacker som åtalet omfattar.

– Det är svårt med bevisningen rörande brott som begås i en väpnad konflikt i ett annat land, där det faktiskt fortfarande pågår ett krig, säger åklagare Karolina Wieslander, till TT.

Svårt med vittnen

Ett huvudproblem har varit att få fram vittnesmål från nyckelpersoner med insyn i regimen och militären, säger hon.

– al-Assad sitter fortfarande vid makten. Så det kan vara stora tveksamheter för människor att uttala sig på ett sätt som gör att man då beskyller regimen för att begå brott mot den egna befolkningen.

Karolina Wieslander beskriver tingsrättens dom som välskriven.

– Vi tyckte vi hade tillräckligt med bevisning för att det skulle prövas av tingsrätten. De gjorde bedömningen att det inte räckte, och då får vi se om vi kan acceptera den bedömningen.

Målsägarbiträdet meddelar att han ska gå igenom domskälen med de åtta målsägande, som är utspridda i olika länder.

”Först därefter kan jag ge något besked i frågan om domen kommer att överklagas”, skriver han till TT.

Första i sitt slag

Rättegången i Stockholm är den första i Europa som prövat den syriska arméns krigsbrott, enligt Civil Rights Defenders, och har uppmärksammats stort internationellt.

Även om åtalet ogillas så är åklagarna är nöjda med att tingsrätten slår fast att krigsbrott begåtts.

– Det känns viktigt, mot bakgrund av det lidande som den syriska befolkningen har drabbats av, säger Karolina Wieslander.

Bevisningen i målet har bestått av mannens egna uppgifter samt vittnesmål, rapporter och dokument från Syriens regering. Mannen har genomgående nekat till brott.

I målet finns åtta målsägare. Det rör sig bland annat om en man vars bror dödades i attackerna mot Homs, samt en brittisk och en fransk journalist som skadades i ett anfall mot ett mediecenter.

Följ ämnen i artikeln