11-åriga Mariam attackerades av hund

Uppdaterad 2024-04-23 | Publicerad 2024-04-22

Mariam, 11, fördes akut till sjukhus efter attacken.

Hon skulle spela fotboll med lillebror när hunden gick till blodig attack.

Efter händelsen har familjen flyttat och barnen vågar inte längre gå ut.

– Jag mår bättre nu. Men jag är rädd, säger Mariam till Aftonbladet.

Det var den 11 april som Mariam Al Ahmed, 11, och hennes lillebror attackerades av två stora hundar i Storfors, något som NWT var först att skriva om.

Syskonen skulle spela fotboll på en gräsmatta utanför hemmet när en hundägare förlorade kontrollen över sina hundar. Mariam berättar att den ena hunden sprang efter hennes lillebror medan den andra gick till attack mot henne.

– Min lillebror sprang, men han ramlade. Jag såg inte hunden komma för jag var orolig för min bror. Han är bara sju år, han är jätteliten. Men sen kände jag att någon bet mig i axeln. Han försökte bita mig i halsen men jag rörde på mig så han rev mig i pannan.

Lillebror Mohammed kom på fötter och sprang hem för att hämta pappa Nawras Al Ahmed, 40.

– Jag kan se barnen genom fönstret och de brukar leka utanför. Men efter bara minuter kom min son in och skrek: ”Pappa, pappa kom, hundarna äter Mariam”. Jag blev som galen, jag ramlade två, tre gånger i trappan och sen såg jag henne på gräsmattan och massor av blod, säger Nawras.

Flera djupa sår

När han nådde fram till sin dotter blödde hon och var ledsen. Hundarna hade fångats in, tack vare två vuxna som befunnit sig i närheten.

– Om mannen inte hade kommit och hjälpt henne hade hon dött eftersom hunden försökte bita henne i halsen, säger Nawras.

Mariam blev allvarligt skadad och fick föras med ambulans till akuten i Karlstad. Mariam behövde inte sys, men fick flera djupa sår på armarna, på höger axel och vänster ben samt flera rivmärken.

Mot kvällen fick de åka hem. Men händelsen har satt djupa spår hos familjen.

– De första tre dagarna var jättesvåra för oss. Jag åt ingenting, drack bara kaffe och snusade och Mariam kunde inte sova. Hon hade så ont, säger Nawras.

Flyttade akut

Mariam vågar inte längre gå ut i kvarteret eller cykla till skolan som hon brukar. Nu vill hon inte ens se en bild av en hund, trots att pappa försöker lugna med att inte alla hundar är dumma.

– Jag blev rädd. Jag är fortfarande rädd för hundar. Det är inte okej att de går nära mig för då kan jag svimma eller börjar skaka, säger Mariam.

I dag, mindre än två veckor efter händelsen, bor de på en annan adress i Storfors. Varje dag skjutsar Nawras barnen fram och tillbaka till skolan.

– Vi har flyttat efter händelsen för Mariam vågade inte ens titta ut genom fönstret. Mina vänner sa att de har sett hunden som attackerade min dotter ute i Storfors, på samma plats och på vägen till skolan där barn går och cyklar fram och tillbaka.

Misstänkt för brott

Händelsen är polisanmäld. Efter attacken har polisen delgivit hundägaren misstanke om vållande till kroppsskada samt bristande tillsyn av hund i enlighet med lagen om tillsyn över hundar och katter. Vad som ska hända med hunden som attackerade Mariam ska länsstyrelsen utreda.

Men för Nawras är det svårt att förstå hur hunden fortsatt kan röra sig fritt i Storfors.

– Den här hunden är farlig för alla barn, inte bara för mina. Jag vill inte se den här hunden i Storfors. När vi kom till Sverige tyckte vi att det verkade som ett så bra land för barnen att växa upp i, men det verkar som att man bryr sig mer om hundar än om barn här.