Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-04-24

Amnesty International framhäver de många och dödliga konflikterna i världen som ett stort hot mot civilas mänskliga rättigheter. På bilden syns palestinier i Gaza. Arkivbild.

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld.

Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

I rapporten ”The state of the world's human rights” har Amnesty International gått igenom situationen vad gäller mänskliga rättigheter i 155 länder.

Vissa händelser under 2023 beskrivs i rapporten som särskilt framträdande när det kommer till mänskligt lidande. Det handlar bland annat om konflikten mellan Israel och Hamas, och kriget i Ukraina.

Civila har dödats, byggnader har förstörts och många har inte haft tillgång till humanitärt bistånd, konstaterar människorättsgruppen, som också pekar på att många länder ignorerat krigets lagar.

Även den snabba utvecklingen av artificiell intelligens lyfts i rapporten, som beskriver hur AI och annan teknik används som ett vapen och för att sprida desinformation.