Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

TT

Publicerad 2024-04-24

En israelisk soldat fäster en israelisk flagga på en stridsvagn nära gränsen till Gaza. Bild från den 15 april.

Det pågår ihållande israelisk beskjutning på flera håll i norra delarna av Gazaremsan, enligt rapporter från journalister på plats.

Israels militär har utfärdat en ”brådskande” varning till boende i området kring Beit Lahia i norra Gaza.

De berörda uppmanas att evakuera till skyddsrum väster- och söderut, rapporterar israeliska medier med hänvisning till militären (IDF) på X.

”Du befinner dig i en farlig stridszon. IDF kommer att jobba med extrem styrka mot terroristinfrastruktur och fientliga element i regionen”, lyder det israeliska meddelandet som avslutas med orden ”den mest ursäktade är den som varnar”.

Det är dock oklart hur många som nås av varningen, konstaterar CNN, då elektricitet och uppkoppling är en sporadisk lyx i norra Gaza.

Reportrar i Gaza rapporterar om artilleri- och luftattacker i norra delen av landremsan. I Gaza stad-distriktet Zeitun uppger boende att huvudgatan träffats minst tio gånger inom loppet av några sekunder. Sexbarnsmamman Um Mohammad säger till Qatar-finansierade Al Jazeera att hon bad för sitt liv medan huset skakade.

– Beskjutningen från stridsvagnar och flygplan tog aldrig slut, säger hon.

I Beit Lahia, norr om Jabalia, uppges en moské ha träffats i en attack som dödade en pojke och skadade ytterligare flera personer.

Israel bekräftar att militären det senaste dygnet riktat attacker mot ett 50-tal platser. Enligt Israel handlar det om Hamastunnlar, avfyrningsplatser och annan militär infrastruktur.