Efter spektakulär rymning – fångar jagas av belgisk polis på fyrhjulingar

Publicerad 2023-04-24

Saint-Hubert-fängelsets fasad.

Med hjälp av en vinkelslip rymde tio fångar från ett fängelse i Belgien.

Hittills har sex av dem gripits men fyra av rymlingarna gömmer sig fortfarande i skogen.

– Vi letar efter en nål i en höstack, säger belgisk polis till Brussels Times.

Med hjälp av en vinkelslip lyckades fångarna göra ett hål i staket till Saint-Hubert fängelset i södra Belgien. Enligt The Brussels Times ska sex av de tio fångarna ha gripits.

Tidigt på fredagskvällen sågade fångarna upp staketet, sen flydde de in i en närliggande skog och delade upp sig i grupper. Vinkelslipen ska ha stulits från fängelsets verkstad.

Tre av fångarna upptäcktes senare vid en gammal nattklubb i staden Nassogne på morgonen. De ska då ha lyckats ta sig ungefär en mil ifrån fängelset.

Två andra fångar lyckades ta sig lite längre, till staden Libramont-Chevigny som ligger runt 15 kilometer ifrån fängelset. Den sista fången som gripits hittades på den lokala tågstationen.

Rymmarna jagas i Valloniens täta skogsområden.

”Nål i en höstack”

Den belgiska polisen arbetar fortfarande med att fånga in de sista fyra fångarna och försöker kartlägga var de tagit vägen. Polisens arbete kan bli svårt, fängelset är nämligen omgivet av 100 000 hektar skog.

– Vi letar efter en nål i en höstack, säger belgisk polis till The Brussels Times.

I jakten på fångarna använder polisen nu helikopter, drönare, hundar, värmekikare och fyrhjulingar. De kvarvarande rymlingarna tros gömma sig i skogen. Polisen patrullerar vägarna runt omkring, men inte i skogen.

– Förr eller senare måste de komma ut för att hämta mat och förnödenheter, säger en polisman till The Brussels Times.

Inte farliga för allmänheten

Fångarna ska vara ”unga vuxna” och beskrivs av polisen som ofarliga, de flesta av dem ska ha varit dömda för narkotikarelaterade brott.

Polisen har dock uppmanat lokalbefolkningen att inte lämna några bilnycklar ute. Inga bilar ska ha rapporteras stulna i området.

Polisen säger sig också vara säkra på att de kommer fånga in de fyra sista fångarna. Efter rymningen kommer även en intern utredning att genomföras på fängelset.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln