Kravet efter ljudinspelningen: Avgå Emanuel Ksiazkiewicz

Publicerad 2023-06-18

I läckta ljudinspelningar från det lokala styret i Botkyrka hörs en partiledning som försöker kringgå bidragsstoppet för ABF i kommunen.

En av dem driver samtalet är kommunordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

– Om det här stämmer måste han avgå omedelbart, säger kommunalråd Dag Ahlse (C).

Kommunens bidrag till ABF i Botkyrka har varit på tapeten sedan det visat sig att grovt kriminella vistats i lokalerna med vapen och skyddsväster.

I fjol beslutade man därför att frysa det årliga stödet på nio miljoner – vilket resulterade i att fritidsgårdarna stängde.

Nu vittnar läckta ljudinspelningar från i mars om att den lokala partistyrelsen velat mildra bidragsreglementet för studieförbunden, som har nära kopplingar till arbetarrörelsen.

Dag Ahlse.

Emanuel Ksiazkiewicz menar att mötet som inspelningen kommer ifrån bara är det första mötet av tre.

– På det tredje mötet har Socialdemokraterna i Botkyrka en väldigt tydlig linje mot den man vill gå, att just ha en skarpare skrivning när det kommer till riktlinjer för bidrag till studieförbund, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Kravet: Ksiazkiewiczs avgång

– Jag vet inte var jag ska börja. Vi i Centerpartiet är djupt oroade över de här inspelningarna, säger kommunalråd Dag Ahlse (C).

Dag Ahlse säger att han själv lyssnat på delar av inspelningen där bland annat kommunordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) förekommer.

– Emanuel Ksiazkiewicz har tittat mig i ögonen och lovat mig att han inte ska besluta eller lägga sig i frågor som rör ABF, eftersom att hans nära vän är ombudsman inom ABF Botkyrka Salem. Det är jäv. Om det här stämmer måste han avgå omedelbart, säger han.

– Jag utgår ifrån att alla partier kommer ställa samma krav.

Emanuel Ksiazkiewicz.

Han fortsätter:

– Hela demokratin sätts på spel om politiker agerar så som ljudinspelningarna sägs visa.

Vidare uppmanar Dag Ahlse Socialdemokraterna till att se över organisationen.

”Finns tydliga svar”

Emanuel Ksiazkiewicz beklagar sig nu över att Centerpartiet inte kommunicerat direkt med Socialdemokraterna i Botkyrka.

– Det är olyckligt att Dag Ahlse har valt att kommunicera via media istället för direkt med mig, eftersom det finns tydliga svar på de frågeställningar som dyker upp. På det tredje mötet presenterade jag en skrivelse med en rad mycket tuffare formuleringar som styrelsen också valde att godkänna, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Kritiseras även av oppositionen

Efter uppgifterna om den läckta inspelningen kommer även kritik från oppositionen. Moderaternas partisekreterare, Karin Enström menar att Socialdemokraterna nu måste agera.

– De nya uppgifterna om Socialdemokraterna i Botkyrka är väldigt allvarliga, partiledningen i Socialdemokraterna måste agera. De har själva sagt att de ska vända på varje sten, det har man uppenbarligen misslyckats med, säger Karin Enström och fortsätter:

– Magdalena Andersson och Tobias Baudin måste städa upp i sitt eget parti. Utpressning och kupper hör inte hemma i en demokrati och ett politiskt parti.

 

Botkyrka kommun styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Följ ämnen i artikeln