Utter 841 sätter skräck i surfare – jagas nu av amerikanska myndigheter

Publicerad 2023-07-15

En aggressiv utter på Kaliforniens kust sätter skräck i både surfare och paddlare.

Uttern, som döpts till Utter 841, jagas nu av myndigheterna.

– Interaktionen med människor har fortsatt och eskalerat. Nu har Utter 841 blivit väldigt kaxig, säger en talesperson för Monterey Bay-akvariet.

Uttern har setts bita av delar av surfbrädor, men ingen person har kommit till skada. Nu försöker myndigheterna att fånga in uttern och varnar surfare och paddlare för att närma sig den, det rapporterar AP.

Den fem år gamla uttern har i veckan synts i en video, då har den tagit sig upp på en surfingbräda och jagat iväg en surfare.

”På grund av utterns ovanliga beteende, ska paddlare, surfare och andra som rör sig i området inte närma sig den”, skriver USA:s fiske och vildmarks myndighet.

Myndigheterna beskriver utterns beteende som ”mycket ovanligt”. Vad som ligger bakom utterns agerande vet man inte i nuläget.

”Det aggressiva beteendet hos kvinnliga syd havsuttrar kan vara kopplat till med hormonella förändringar eller på grund av att de matas av människor", sa federala tjänstemän.

Surfare trivs vid Kaliforniens kust – det gör tydligen även aggressiva uttrar.

Växte upp i fångenskap

Utter 841, som fick sitt namn av myndigheterna föddes i fångenskap men släpptes ut i det vilda sommaren 2020.

Tillsammans med ett akvarium försöker nu myndigheterna att fånga in Utter 841 och hitta ett nytt hem till henne.

Då Utter 841 tidigare levt i fångenskap, är hon både märkt med ett nummer och har en sändare på sig. Med hjälp av sändaren kan myndigheterna övervaka henne. Trots detta har de inte lyckats fånga in uttern.

Enligt myndigheterna är detta inte första gången som Utter 841 agerat aggressivt mot människor. För två år sedan kom rapporter om liknande beteende vid flera tillfällen.

Har blivit kaxig

Flera försök har tidigare gjorts för att förändra utterns beteende. I hopp om att uttern ska hålla sig borta från människor har personal från akvariet försökt skrämma den, så att den associerar människor med negativa känslor.

– Det försöket gick inte så bra och interaktionen med människor har fortsatt och eskalerat. Nu har Utter 841 blivit väldigt kaxig, säger en talesperson för  Monterey Bay akvariet.

Följ ämnen i artikeln