Våren backar när polarkylan drar in

Publicerad 2023-03-27

Någon vår är inte ännu i syne.

Istället väntar en ”polarvecka” med minusgrader och nya vädervarningar.

– Det kommer vara kallt över hela landet, säger Hanna Winge, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Den som väntar på vårväder och plusgrader får snällt låta vinterjackan hänga framme ett tag till.

För trots att vi under veckoslutet går in i april så håller kylan ett fortsatt krampaktigt tag om landet. Anledningen – polarkylan från norr.

– Det som gör att det är relativt kallt just nu är att det ligger ett högtrycksområde över norra Atlanten och Grönland. I kombination med att relativt mild luft rör sig norr ut över  västra Europa pressas en kall luftmassa från norr söder ut över Skandinavien, förklarar Hanna Winge, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Många har reagerat på vårens uteblivna intåg och att det återigen blir vinterväder, men enligt Hanna Winge är det nuvarande väderläget inte ovanligt för årstiden.

– Det är inte särskilt ovanligt att det är så här kallt. I början av våren är det ganska vanligt med bakslag, att vintervädret kommer tillbaka. Men det är klart att många längtar efter våren men den kommande vecka är det vinterväder som dominerar.

På vissa ställen kan bli uppemot 20 centimeter i veckan.

Gul varning utfärdad

Och vintervädret fortsätter under hela veckan.

Från måndag till tisdag har en gul vädervarning utfärdats i östra Svealand och sydöstra Gävleborgs län då mycket snö väntas falla i området. Tillsammans med nordliga vindar på uppemot 10 meter per sekund väntas trafikproblem i form av halka och dålig sikt, vilket kan leda till buss- och tågförseningar som följd.

Fram till tisdag kan mellan fem och femton centimeter snö falla i området, medan det på vissa ställen kan bli uppemot 20 centimeter.

Resterande delar av landet får mestadels sol men också kyla under måndagen. Temperaturskillnaderna är dock stora. I norr väntas temperaturer på 30 minusgrader, medan det i södra Götaland kan bli uppemot fyra plusgrader.

Även under tisdagen väntas soligt och kallt väder i stort sett hela landet. I norr kan det bli uppemot 20 minusgrader, medan det i söder blir ett par plusgrader. I mitten av veckan får mellersta Sverige fortsatt soligt och kallt väder med temperaturer på 10 minusgrader.

Kallt och soligt

Under onsdag kommer ett nytt nederbördsområde in över södra Sverige, vilket kommer ge snö i Svealand medan det i Götaland blir snöblandat regn. I norra Norrland kommer ett snöområde in från öster och väntas snöa fram till fredagen.

I Svealand klarnar det upp under torsdagen medan Götaland får fortsatt ostadigt väder med både regn och snö fram till lördag. Temperaturerna blir som mest ett par plusgrader under dagarna medan det under nätterna kan bli 10 minusgrader. I Götaland blir det runt fem minusgrader på nätterna och åtta plus grader dagtid.

Söndag och måndag följer trenden och bjuder på soligt men kallt väder. Som mest blir det omkring fem minusgrader i norr medan det med hjälp av solen når runt fem plusgrader på dagarna i söder. Nätterna blir dock fortsatt kalla med minusgrader i hela landet.

Följ ämnen i artikeln