Byggvd:n bekräftar – två av de fem döda saknade ID06

Facket tveksamt till upplägget: Är ett seriositetskrav

Publicerad 2023-12-16

Två av de fem döda i hissolyckan var inte registrerade med ID06, bekräftar nu Andersson Company för Aftonbladet.

Enligt byggföretagets vd identifierade de sig med pass i väntan på att korten skulle bli klara.

– Ett pass går inte att jämföra med ID06, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads.

Det har gått sex dagar sedan en hiss på bygget av Ursviks torn i Sundbyberg störtade 20 meter rakt ner mot marken och fem byggarbetare dog.

En av de döda är 26-årige Anton Runsvik från Sundsvall. Enligt Aftonbladets uppgifter är en av dem en erfaren byggarbetare från Ryssland i 50-årsåldern, en annan ung man från Afghanistan.

Två av de döda kommer från Ukraina, enligt fackförbundet SAC:s byggsektion Solidariska byggare. Deras anhöriga visste inte vilket företag de jobbade för och de saknade ID06, har Byggvärlden uppgett.

”Hann inte få ut sina kort”

Andersson Company, det företag som leder byggprojektet, uppgav inledningsvis att samtliga omkomna i olyckan haft ID06. Det är det kort som används av anställda för att registrera sig i byggets personalliggare.

Men nu bekräftar vd:n Patrik Toresäter för Aftonbladet att två av dem saknade ID06.

”De var nyanställda hos vår underentreprenör Nordecon och hade ännu inte hunnit få ut sina ID06-kort från arbetsgivaren. Därför fick de i stället identifiera sig med pass och se till att passen fanns tillgängliga, i väntan på att deras ID06-kort levererades”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Han säger att man har haft ”god kontroll” på vilka som befann sig på arbetsplatsen.

En fru till en av de ukrainska män som uppges ha dött i olyckan har uppgett för tidningen Arbetet att de saknade anställningskontrakt.

Dessa uppgifter tillbakavisar vd:n.

Enligt Alimak som tillverkat hissen har man hittat en väsenlig avvikelse i hur hissen monterats. Två mastsektioner som ska hålla hissen på plats har inte varit ihopbultade.

Byggnads: Ska inte kunna komma in

De arbetsplatser som har tecknat kollektivavtal med fackförbundet Byggnads ska ha ID06.

Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist, tycker upplägget låter konstigt.

– Då måste man registrera personerna manuellt på något sätt istället. Men för oss gäller att har man ID06 på arbetsplatsen och någon person inte har det så ska man inte kunna komma in. Har man krav på det så ska alla ha det, säger hon.

– Det är känt att branschen är full av arbetslivskriminalitet. ID06 är ett seriositetskrav.

Så då ska man vänta med att börja sin anställning tills man har det?

– Ja, det är så vi ser det.

Innan ett ID06 utfärdas kontrollerar man bland annat identitet på den anställda och att den har ett anställningskontrakt med företaget.

Anneli Ohlsson Anderbjörk, förbundsjurist på fackförbundet Byggnads.

Så ett pass går inte att jämföra med ID06?

– Nej.

Anneli Ohlsson Anderbjörk understryker att hon inte kan uttala sig om Ursviks torn, och säger att hon förutsätter att man haft ett annat sätt att registrera de två som saknade kort.

Företaget: Hissen kontrollerades av besiktningsman

Orsaken till olyckan är fortfarande inte fastställd. Men hisstillverkaren Alimak har hittat en väsentlig avvikelse i hur hissen var installerad, då två mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte varit ihopbultade.

Patrik Toresäter säger att monteringen av hissen kontrollerats av en utomstående besiktningsman. Inför varje ny våningshöjd har ABC bygghissar, som monterade hissen, gjort egna kontroller.

”Vi har löpande fått dokumentation på egenkontrollen för varje höjning”, skriver han i mejlet.

När olyckan inträffade i måndags arbetade 19 olika företag på platsen. Enligt Patrik Toresäter tyder inget på att de många olika aktörerna bidragit till olyckan.

Han säger att man ställer samma krav på alla som vistas på företagets arbetsplatser och att man för varje projekt har en arbetsmiljöplan.

”Vi ställer också krav på att alla underentreprenörer ska ha ansvarig personal på plats som behärskar svenska eller engelska, och som ser till att deras anställda på platsen får vår säkerhetsinformation på ett språk som de förstår. Allt detta går vi noga igenom med alla våra underentreprenörer.”

Många har tagit sig till olycksplatsen i Sundbyberg för att tända ljus och lämna blommor för de döda.