Frederiksen: Valet börjar närma sig

TT-Ritzau

Publicerad 2022-10-04

Statsminister Mette Frederiksen (S) och maken Bo Tengberg ankommer till gudstjänsten i Christiansborgs slottskyrka i samband med att folketinget öppnas efter sommaruppehållet.

Statsministern Mette Frederiksen (S) väntas utlysa val i Danmark denna vecka – annars väntar en misstroendeförklaring från stödpartiet Radikale Venstre.

Men S-regeringens två övriga stödpartier anser att det inte är lämpligt att hålla val nu med tanke på läget i omvärlden.

Under tisdagen öppnade det danska parlamentet efter sitt sommaruppehåll. Statsministern Mette Frederiksen (S) gav inget besked om val under sitt öppningstal, men att det kommer ske snart var tydligt när hon mötte journalister efteråt.

– Jag undrar om valet inte börjar närma sig, säger Frederiksen.

”Ovanlig tidpunkt”

Tidigare har den 4 oktober varit sista dagen för Radikale Venstres ultimatum om utlysning av ett val. Läckorna i de båda Nord Stream-ledningarna i Östersjön, den stigande inflationen och de höga höga elpriserna påverkar inte stödpartiets krav om val.

– Det kommer att bli en ovanlig tidpunkt att hålla val med tanke på vad som har hänt i Östersjön och vad som händer i Europa, säger Mette Frederiksen och syftar även på kriget i Ukraina.

S-regeringens två övriga stödpartier – Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti – anser dock att det inte är lämpligt att hålla val just nu.

– Vi befinner oss just nu i en mycket svår kris. Det handlar inte bara om det som har hänt i Östersjön med läckorna. Danskarnas ekonomi har drabbats mycket hårt av energipriser och livsmedelspriser, säger Pia Olsen Dyhr, partiledare för Socialistisk Folkeparti, till TV2.

Även de sex partierna på högersidan – Venstre, Konservative Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige och Liberal Alliance – väntar sig ett val i höst.

Stöttar inte enpartiregering

Kravet om ett val kom i samband med att Radikale Venstre i somras valde att inte stötta tillsättandet av en oberoende granskning av minkkommissionens rapport. En sådan granskning hade i sin tur kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person för hanteringen av det lagvidriga beslutet att massavliva landets 15–17 miljoner minkar under pandemin.

– Med minkkommissionens rapport som underlag fattades beslut om att vi inte längre kan stötta en enpartiregering. Och det beslutet står vi fast vid, säger Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre.