Göran Greider om cancerbeskedet: ”Är vid gott mod”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Författaren och debattören Göran Greider har fått cancer.

Prognosen är god – men behandlingen gör att han inte kan få coronavaccin förrän tidigast i höst.

– Man får leva som en munk här verkligen, säger Göran Greider.

Det är mycket död i luften, konstaterar Göran Greider, 61, med Lars Noréns bortgång närmast i åtanke.

Vid nyår fick författaren och S-debattören Göran Greider beskedet att han drabbats av aggressiv blodcancer. Hälsan har sviktat sedan i våras.

Utan behandling hade han varit död inom veckor, har läkarna sagt.

– Ja, man hoppar till när man hör det, får jag lov att säga. Men jag har gått på undersökningar i snart ett år, och det var en väldigt bra läkare som sa det. Fördelen är att den här aggressiva blodcancerformen faktiskt är lättare att bota än andra mer lömska former, säger Göran Greider.

Göran Greider.
Foto: Bertil Ericson / TT
Göran Greider.

Vaccinationen skjuts upp

”Min cancer kommer att botas”, skriver Göran Greider hoppfullt i en krönika i Dagens ETC samt Dala-demokraten, där Greider är chefredaktör. I helgen fick han sin första cellgiftsbehandling mot B-cellslymfom, som cancerformen heter.

– Jag räknar med att gå på behandlingar fram till juni, sedan dröjer det väl innan det eventuellt har blivit bra. Mellan varven kan man ju jobba på som vanligt, men när man får de här cellgifterna blir man ju ganska knockad.

Göran Greider kommer vara mycket infektionskänslig – och under behandlingen kan han inte heller vaccinera sig mot covid-19.

– Förmodligen kan jag inte vaccinera mig förrän någon gång i höst, eventuellt. Man hade ju verkligen sett framemot vaccinationen framöver. Men det är ett ganska bra system inom hemsjukvården, min fru kommer vaccineras direkt så att inte hon ska kunna bidra till smitta.

Göran Greider valde att skriva om sitt cancerbesked för att dels underlätta vid medieförfrågningar, men också för att eventuellt ge lite styrka åt alla de som brottas mot cancer.

Att se sjukvården inifrån har också genererat ilska över att vården inte prioriteras högre – även om Göran Greider säger att vården han själv fått varit utmärkt.

– Jag kan inte komma över att det är så lätt att få pengar till stridsvagnar och vad fan som helst, men just när det kommer till vård och omsorg är det ett jäkla krångel att få loss pengar hela tiden. Det där stör mig något oerhört, säger Göran Greider.

”Kommer se ut som Reinfeldt...”

Utöver allt som är hemskare med cancerbeskedet kommer Göran Greider under behandlingen att tappa sitt karaktäristiskt bångstyriga hår.

– Ja, om tre veckor kommer jag se ut som Fredrik Reinfeldt, det är ju inte så roligt, skämtar S-debattören.

Mitt i allt känner Göran Greider optimism.

– Man får leva som en munk här verkligen. Men jag är vid gott mod alltså, jag är en så otroligt optimistisk person. Jag har ingen apokalyptisk känsla.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN