Nu kommer snön till södra Sverige

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-10-20

"Brukar bli kaos i Stockholm då"

Kung Bore dunkar allt hårdare på sin vädertrumma.

SMHI varnar för stora problem när snön nu intar södra Sverige.

Räkna med svår halka och förseningar i kollektivtrafiken.

I takt med att kallare luft under onsdagen rör sig söderut över landet har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora delar av södra och norra Sverige.

Snö och halka

Fram emot kvällen väntas regnandet övergå i blötsnö över bland annat östra delarna av Götaland och Svealand. Temperaturen faller – och det kan bli mycket halt på vägarna.

– Lokalt kan det fram mot kvällen komma upp mot en halv decimeter snö, samtidigt faller temperaturerna och det blir minusgrader. Då är det en uppenbar risk för ishalka fram mot kvällen/natten, säger Johan Groth, meteorolog vid väderleverantören Storm.

Snö i kombination med låga temperaturer i storstäder som Stockholm brukar innebära problem – ofta stora.

"Brukar kunna bli kaos"

– Det kan bli riktigt bekymmersamt längs ostkusten. I Stockholm brukar det kunna bli kaos vid snö, men har vi tur denna gång hinner folk hem från jobbet innan blötsnön fryser på vägarna i kväll eller mot natten. På torsdagsmorgonen kommer vi nog att vakna och se att det lyser vitt på marken.Snöandet drar vidare under natten.

Ostadigt även längre fram

Under torsdagen kan det komma att bli riktigt knepigt på västkusten där låga temperaturer i kombination med upp till fem centimeter nysnö kan komma att ställa till det. Under fredagsmorgonen gästas troligen även Stockholm av detta snöväder.

– Redan i dag mitt på dagen är det minusgrader i norra halvan av landet. Vi har en en lömsk period just nu med allmänt ostadigt väder. Man ska passa sig om man ska ut på vägarna, säger Johan Groth.

Följ ämnen i artikeln