Vi jobbar – för Haiti

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-19

Aftonbladet frågade svenska kändisar:

Antar du utmaningen? Kan du tänka dig att skänka en timlön till de drabbade i Haiti?

Mona Sahlin, 52, partiledare (S), Stockholm:

– Jag ställer upp med en timlön. Det är ett förtvivlat läge och ­kaos i ett sedan tidigare hårt drabbat land. Vi ser fruktansvärda scener där skadade barn inte ens har tillgång till vatten. Det är bråttom att nå fram med akut hjälp och sedan stöd till återuppbyggnad. I det här läget är varje bidrag välkommet.

Rolf Lassgård, 54, skådespelare, Gävle:

– Självklart är jag med. Det är en av de största katastroferna någonsin. Och när man har följt nyhetsrapporteringen har man sett att all hjälp inte når fram. Men ju mer resurser som finns, desto mer hjälp kan till slut ges. Min timlön varierar mycket, men jag kommer att skänka 1 000 kronor.

Morgan Alling, 41, skådespelare, Stockholm:

– Det är självklart. Jag kan ge ett dagsgage om det är så. När människor far illa och förlorar allt de har är det självklart att man ställer upp. Jag kan tänka mig att skicka in 10 000 kronor. Det är bara att ställa upp.

Ingvar Oldsberg, 64, programledare, Göteborg:

– Det är en märklig värld vi lever i. De som redan har minst mister allt. Därför är det en självklarhet att vi som har mest delar med oss av vårt överflöd. Så jag skickar in 2 000 kronor.

Ebba von Sydow, 28, journalist, Stockholm:

– Det är klart att jag kan göra det. Om det finns något sätt som jag kan bidra på så vill jag göra det. Jag kommer att skicka in en femhundring.

Beatrice Ask, 53, justitieminister (M), Stockholm:

– Det är självklart att jag ställer upp med en timlön för att stötta dem som drabbats av jordbävningen i Haiti.

Göran Hägglund, 50, socialminister (KD), Stockholm:

– Varje dag lider många människor runt om i världen, men jordbävningen på Haiti är speciell, eftersom den har slagit ut hela samhället. Då är det extra viktigt att hjälpen når fram omedelbart och för det krävs mycket pengar. Därför vill jag hjälpa till med 1 000 kronor.

Tommy Körberg, 61, artist, Stockholm:

– Man blir förbannad över att hjälpen inte kommer fram fortare. Men om de här pengarna kan innebära att hjälpen kommer lite fortare är det definitivt värt det. Jag skickar in 1 000 kronor.

Jan Guillou, 66, författare, Stockholm:

– Ja, det är klart jag ställer upp och jobbar en timme för Haiti. Det här är den värsta jordbävningskatastrofen som inträffat under mitt liv. Därför är behovet större än någonsin. Jag tjänar ungefär 5 000 kronor i timmen, så det är vad jag kommer att skänka.

David Hellenius, 35, programledare, Stockholm:

– Detär lätt att bara slå ifrån sig när man ser katastrofer på tv. Men den här gången är det så otroligt påtagligt, eftersom det är så många drabbade. Gör man ingenting nu är man helt känslolös. Och det är så bra att alla kan utifrån sin egen förmåga – självklart är jag med.

Malou von Sivers.

Malou von Sivers, 57, programledare, Stockholm:

– Absolut, jag antar utmaningen. I mitt eget program ska vi också ha en insamling till Haiti. Jag kan tänka mig 500 kronor.

Ulf Ekberg, 39, musiker, London:

– Ja, det är givet att jag ställer upp. För att det absolut behövs så mycket hjälp som möjligt. Jag var själv med under tsunamin och vet hur kaotiskt det är under den här typen av katastrofer. Det är väldigt svårt att säga vad en timlön är, för jag har ingen timlön. Men jag skänker 10 000. Ska man göra det, ska man göra det ordentligt.

Maud Olofsson, 54, näringsminister (C), Stockholm:

– Det är klart jag ställer upp. När man ser bilderna från Haiti inser man hur fantastiskt bra vi har det och hur små våra prob­lem är i jämförelse. Det minsta man kan göra är att bidra med en timlön för att återuppbygga Haiti. Så jag kommer bidra med 1 000 kronor.

Lasse Kronér, 47, artist, Göteborg:

– Jag ställer absolut upp på det här. Det är givet. Det behöver inte ens förklaras varför man gör det. Och eftersom jag är sjukskriven just nu är en timme precis så länge som jag får jobba. Men det är svårt att säga hur mycket en timlön är för mig.

Alexander Ahndoril, 42, författare, Stockholm:

– Absolut. Jag har redan skickat till alla nummer jag hittat. Jag tycker att man fick ett omedelbart klassperspektiv på katastrofen, hjälpen gick direkt fram till den skadade FN-byggnaden. Ju fattigare delar av landet, desto längre får de vänta. Det gör mig förtvivlad.

Kim Anderzon, 66, skådespelare, Stockholm:

– Det gör jag absolut. För mig blir det inte en timlön utan en dagslön. Det är så hemskt att det drabbar ett folk som redan ligger utslagna. Helst skulle man vilja åka dit, men jag skulle inte göra någon nytta. Därför tycker jag att det är ett väldigt bra initiativ av Aftonbladet.

Erik Hassle, 21, popmusiker, Stockholm:

– Absolut, när man har chansen ska man göra vad man kan. Jag sätter in 500 spänn.

Anne Lundberg, 43, journalist, Skivarp:

– Absolut, det är självklart. Jag känner att katastrofen är ­fruktansvärd och när korrarna säger att det är det värsta de sett, då är det allvarligt. Jag ­tjänar 55 000 i månaden, så jag utgår från det.

Barbro Svensson, 71, artist, Järvsö:

– Det är klart att jag gör, men jag vet inte vad jag har i timmen. Det är hemskt det som har hänt och vi har redan skickat pengar, men jag sätter in en tusenlapp till.

Anders Borg, 42, finansminister (M), Katrineholm:

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt att bidra med hjälpinsatserna på Haiti och att visa solidaritet. Så jag skänker också en timlön.

Timo Räisänen, 30, artist, Göteborg:

– Det gör jag jättegärna. Att hjälpa de nödställda på Haiti är självklart, det som har hänt är helt jävla fruktansvärt. Jag sätter in en tusing.

Martin Stenmarck, 37, artist, Stockholm:

– Det är jag självklart med på. Vi har det ganska bra här i landet och jag tycker att det är en viktig grej. Jag sätter in 1 000 kronor.

Paolo Roberto, 40, programledare, Stockholm:

– Det är väl lite snålt med bara en timme tycker jag. Mitt företag ger 10 000 kronor.

Eric Gadd, 44, musiker, Stockholm:

– Jag är naturligtvis med. Jag har suttit och funderat på hur man kan göra och vi har redan bidragit lite grann. Jag kommer att sätta in 2 000 kronor.

Louise Hoffsten, 44, musiker, Stockholm:

– Jag antar utmaningen. Folk lider och har varken mat eller dricka, det är klart man berörs. Jag får räkna ut vad en timlön blir för mig.

Tony Irving, 44, dansexpert, Stockholm:

– Det spelar ingen roll vem man är eller var vi bor. Vi är alla människor och vi har alla ett ansvar att ta hand om varandra. Jag kommer att skänka 10 000 kronor för att hjälpa till.

Björn Hellberg, 65, journalist och författare, Laholm:

– Det är klart man ska hjälpa nödställa. Jag har själv varit med om en jordbävning i Chile 1985 när Sverige skulle spela en Davis Cup-match, så jag vet vilket inferno det är. Det är självklart att jag skänker en timlön.

Siw Malmkvist, 73 år, artist, Stockholm:

– Det är självklart att jag är med. Jag har redan skickat in pengar till flera organisationer men det är klart att jag jobbar en timme för Haiti och skickar in en timlön.

Jessica Almenäs, 34 programledare, Stockholm:

– Det är viktigt att alla ställer upp när det behövs. Och är det någonstans det verkligen behövs så är det på Haiti. Så jag skänker absolut en timlön.

Carin da Silva, 25, programledare, Stockholm:

– Självklart, de behöver pengarna mer än mig. Jag sätter in 2 000 kronor.

Sten Tolgfors, 43, försvarsminister (M), Örebro:

– Den humanitära nöden i Haiti är skriande allvarlig. Det är en självklarhet att bidra, både för Sverige som land och mig som person. Jag har min bakgrund i Röda korset och vet vilken skillnad hjälpen kan göra. Bra initiativ av Aftonbladet och Läkare utan gränser.

Nanne Grönwall, 47, artist, Stockholm:

– Ja, det är självklart. Det är jättebra att ni tar initiativet. Jag sätter in 5 000 spänn.

Lena Adelsohn Liljeroth, 54, kulturminister (M), Stockholm:

– Om svenska folket kan avvara pengar så att det bidrar till att hjälpa andra, i det här fallet de drabbade på Haiti, är det givetvis positivt. Så det är självklart att jag ställer upp med en timlön.

Bert Karlsson, 64, skivbolagsdirektör, Skara:

– Det är ett bra initiativ, jag skickar in 2 000. Men det viktigaste är att pengarna verkligen kommer fram.

Följ ämnen i artikeln