Trump – om dessa extremister får välja

Publicerad 2016-09-21

En rad ledande republikaner vill inte stödja Donald Trump. Diktatorer, rasister och till och med terrorister har dock ställt sig bakom den excentriske affärsmannens kandidatur.

Den saudiska kungafamiljen, en för USA mycket viktig allierad, har kallat Trump ”en skam”. En annan allierad, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, reagerade starkt mot hans förslag om att stoppa muslimer från att komma till USA och Trumps resa till Israel ställdes in.

Ledare för Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Kanada har alla dömt ut Trumps kandidatur.

Men det finns även dem som omfamnar den.

1. Ku Klux Klan

Flera representanter för den våldsamma vitmakt-rörelsen Ku Klux Klan har gått ut med sitt stöd till Trump. Den före detta ledaren David Duke ställer nu upp i valet till senaten, vilket enligt honom själv beror på Trumps framgångar.

2. Kim Jong Un

Nordkoreas officiella propagandakanal har hyllat Trump som en "vis politiker" och det rätta valet för den amerikanska befolkningen.

3. IS

Trump är sannerligen ingen vän av IS, som han lovat att "bomba skiten ur". Men talespersoner för terrorgruppen har vid flera tillfällen sagt att de föredrar Trump, eftersom det sannolikt skulle innebära ett mer splittrat USA. Något som kan gynna IS agenda.

4. Vladimir Putin

Den ryske presidenten har inte dolt sin förhoppning om att det blir Trump som flyttar in i Vita huset efter valet. Trump, som alltid uppskattar vänliga ord, har inte varit sen med att skicka komplimanger tillbaka.

5. Geert Wilders

Den kanske minst lika excentriske holländaren Geert Wilders, som leder det högerpopulistiska Frihetspartiet, var en av talarna på republikanernas konvent. Han har inte heller gjort någon hemlighet av vem han helst skulle som president.

6. Abdel Fattah al-Sisi

Det är inte troligt att Egyptens starke man officiellt kommer stödja någon kandidat i USA-valet. Men en av hans rådgivare, Walid Phares, sa nyligen i en intervju att Trumps inställning till den nuvarande regimen i landet var "väldigt positiv". Och under FN-mötet i veckan träffades Sisi och Trump på tu man hand. Enligt Trump själv hyllade han Sisis krig mot terrorismen och lovade att relationerna mellan länderna skulle stärkas.

7. Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen, grundare till Frankrikes högerextrema parti Front National, är en annan som gett Trump sitt stöd.

”Om jag var amerikan skulle jag rösta på honom”, har Le Pen skrivit på Twitter.

... men republikanerna då?

Om man ska vara helt rättvis, och det ska man ju, så har även många republikanska ledande politiker till sist gett sitt stöd till Trump (men inte alla). Och man ska komma ihåg att Trump är den kandidat som fått flest röster någonsin i ett republikanskt primärval. Men samtidigt säger 54 procent att de nu ångrar sin röst och att de inte tror att han är den bästa kandidaten.