Strokedrabbade Thomas vill inte glömmas bort igen

Publicerad 2016-02-17

Hur många gånger kan man glömmas bort utan att något händer?

SVT:s Uppdrag granskning har gjort återbesök hos strokedrabbade Thomas Eriksson, som bett hemtjänsten om en sak: att inte bli glömd.

Trots det säger han sig ha blivit bortglömd ytterligare åtta gånger de senaste nio månaderna.

– Eftersom det inte fungerar känner jag mig inte trygg, säger han i kvällens tv-program.

Ingen människa vill nog glömmas bort. För en person i behov av andra för att klara vardagen är det dessutom av största vikt att det inte händer.

I somras visade SVT:s Uppdrag granskning ett uppmärksammat program om hemtjänsten i Göteborg. De träffade då Thomas Eriksson, som efter en stroke har dålig balans. Han har därför svårt att gå, kan inte ta sig upp om han ramlar och kan inte heller lämna lägenheten utan hjälp.

Bortglömd igen trots vädjan

Efter att ha blivit bortglömd av hemtjänsten åtta gånger skickade han förra våren ett brev till kommunen. Där stod fem ord:

”Jag vill inte bli glömd.”

Nio månader efter deras möte träffar UG honom igen. I programmet berättar Thomas Eriksson hur han sedan slutet av juli glömts bort ytterligare åtta gånger. Fyra tillfällen då han skulle få personlig tillsyn och fyra gånger då personal skulle ha ringt, enligt Thomas. En söndag ska han också ha tappat balansen och blivit liggande hemma på golvet ett helt dygn innan en hemtjänstmedarbetare hittade honom.

Thomas har noterat alla tillfällen då han säger att ingen dykt upp eller hört av sig, men ingen avvikelserapport kan hittas.

”Mer mänskligt förut”

På Uppdrag gransknings fråga om en person kan bli glömd hur många gånger som helst av hemtjänsten utan att det får några konsekvenser svarar Jan Fagerström, en av de nya enhetscheferna i Bergsjön:

– Absolut inte. Det finns ingen ursäkt för det. Ingen ska behöva bli glömd.

Enligt Socialtjänstlagen har alla äldre i Sverige rätt till en äldreomsorg där de får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Äldreomsorgen bör också bidra till att de äldre känner trygghet.

Men Thomas Eriksson känner sig inte trygg.

Granskar avvikelserapporterna

Uppdrag granskning har begärt ut de avvikelserapporter som skrivits inom hemtjänsten i Östra Göteborg, mellan maj 2015 och 12 januari 2016. Detta för att visa att Thomas Eriksson inte är ensam om att glömmas bort, och att någonting är märkligt med avvikelserapporterna.

Men enligt Jan Fagerström fungerar rapporteringen som det är sagt, och att det är självklart att alla avvikelser ska registreras.

– Vi jobbar hela tiden väldigt systematiskt och målinriktat på att alla avvikelser ska redovisas i systemet, säger Fagerström.

Uppdrag granskning sänds klockan 20.00 onsdag 17 februari i SVT1.

Följ ämnen i artikeln