Rymlingarna från Kumla greps i kväll

Nationella insatsstyrkan slog till mot lägenhet i Örnsköldsvik

Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2004-01-22

Det tre Kumlarymlingarna har gripits.

Polisen slog i kväll till i centrala Örnsköldsvik.

Nationella insatsstyrkan har funnits på plats sedan i eftermiddags.

Den utpekade ledaren Daniel Maiorana, 27, och medrymlingarna Nazin Rudhani, 33, och Billy Rieloff, 38, greps vid 23.30-tiden i en lägenhet.

De tre har beskrivits som några av landets farligaste brottslingar:

Daniel Maiorana dömdes 2001 för rån och misshandel till 4,5 års fängelse. Ett år senare fritogs 2002 och begick under tiden på rymmen nya rån. I samband med gripandet tvingades polisen skjuta skarpt. Han träffades av kulorna, men överlevde eftersom han bar skyddsväst. 2003 dömdes till 7,5 års fängelse för de senaste rånen.

Nazin Rudhani dömdes 1996 till 10 år för grovt narkotikabrott. Inne på anstalten upprepades detta och år 2000 dömdes han till 10 år igen. Ett år senare försökte Rudhani rymma från Hall, planen sprack när hans kumpaner körde i diket utanför murarna.

Billy Rieloff Dömd 1996 till 13 år för grovt rån.

Deras flykt var välplanerad. De tre kriminella satt på en välbevakad avdelning, där telefonsamtalen avlyssnas och alla brev läses. Teorin är att den istället planerades under obevakade besök, något om Maiorana och Rudhani haft rätt till.

Tips på eftermiddagen

Flera män beväpnade med automatvapen hjälpte till vid fritagningen. Via anstaltens videoövervakning har polisen kunnat se hur de reste långa stegar mot muren, klättrade in och fritog de tre.

Sedan flykten vid 18-tiden i söndags – och fram till kvällens gripande – har de varit spårlöst försvunna. Det sista någon såg av dem var hur de försvann i en Volvo. Och rikskriminalen har lett den omfattande jakten.

Polisen kartlade deras tidigare umgänge och efterlyste samtliga tre i hela Schengenområdet.

Tipset kom i eftermiddags. Sedan dess har de bevakats och i kväll slog polisen till.

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona

Följ ämnen i artikeln