Nu kommer vintern – även i södra Sverige

Publicerad 2015-11-18

Till helgen väntas snö och minusgrader på flera håll i landet – till och med i de sydligaste delarna.

– Det blir vinterkänning i hela landet, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I landets norra delar har vintern redan kommit för att stanna. Men i södra Sverige har temperaturen legat på runt tio plusgrader ett bra tag in i november. Något som nu verkar ändras.

Till helgen väntar nämligen lägre temperaturer och på vissa håll även en del snöfall.

– Under veckan är det fortsatt ostadigt och milt men temperaturerna kommer sakta att falla. Mot helgen ser det ut att bli minusgrader i hela landet och även en del snöfall i Götaland och Svealand, säger meteorolog Daniel Fredriksson.

Inget snökaos

Framförallt kommer temperaturväxlingen att märkas av på det småländska höglandet men även längs den skånska västkusten, från Ängelholm och ner mot Malmö och Ystad.

Men något snökaos förväntas det inte bli.

– Det är alltid känsligt med första snön då folk inte är beredda. Men det kommer inte att bli flera decimeter snö. Däremot kan det bli större risk för halka.

Ingen snö i Stockholm

I Stockholmsområdet verkar däremot snön lysa med sin frånvaro ett tag till. Det tidigare lågtrycket passerade snabbare än förväntat, vilket minskar risken för snö.

– Skulle det komma en flinga så är det natten mot fredag, men det är tveksamt, säger meteorologen.

Även efter helgen förväntas de kyligare temperaturer att hålla i sig i större delen av landet. Framförallt i de norra delarna där vintern redan kommit för att stanna. Men även i Sydsverige kan temperaturen i början av nästa vecka ligga kvar på nollan, framförallt nattetid.

Plusgrader i nästa vecka

Men sedan väntas en höjning av temperaturen i landets södra delar igen. I mitten av veckan bör termometerna vara tillbaka på runt fem plusgrader.

– Då kommer det in mild luft västerifrån igen, men vi får se om prognosen håller, säger Daniel Fredriksson.

Följ ämnen i artikeln