Omvärlden fördömer Nordkoreas kärnvapenprov

Publicerad 2016-01-06

Nordkorea hävdar att man framgångsrikt utfört ett vätebombstest.

Omvärlden reagerar med starka fördömanden.

–Om en kärnsprängning genomförts är det en allvarlig och provokativ handling som äventyrar internationell fred och säkerhet och bör fördömas, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande.

Natten mot onsdag uppgav Nordkorea att ett vätebombstest hade genomförts.

Till följd av provsprängningen registrerades ett skalv som uppmätte 5,1 på Richterskalan. Skalvet inträffade nära den nordkoreanska anläggningen Punggye-ri där tidigare kärnvapentester utförts.

Nordkorea har släppt bilder som visar hur diktatorn Kim Jong-Un skriftligen ger sitt godkännande till testet av den mycket kraftfulla fusionsbomben.

”Om ingen inkränker på vår suveränitet kommer vi inte att använda kärnvapen”, uppger staten i ett uttalande.

”Allvarligt hot”

Under onsdagen kom omvärldens reaktioner.

På förmiddagen gav Sveriges utrikesminister Margot Wallström ett uttalande via regeringens hemsida där en sprängning kallas för ett flagrant brott mot FN:s säkerhetsrådsresulutioner.

– Uppgifterna om provsprängning i Nordkorea är djupt oroande. Om en kärnsprängning genomförts är det en allvarlig och provokativ handling som äventyrar internationell fred och säkerhet och bör fördömas, står det i uttalandet.

Japans premiärminister Shinzo Abe är även han oroad.

– Kärnvapenprovet som utfördes av Nordkorea är ett allvarligt hot mot vår nations säkerhet och vi kan absolut inte tolerera det. Det bryter tydligt mot FN:s säkerhetsråds resolutioner och är en allvarlig utmaning mot de internationella ansträningarna för att hindra spridningen av kärnvapen, säger han.

Sydkoreas president Park Geun-Hye ser testet som en allvarlig provokation.

– Det är inte bara en allvarlig provokation mot vår nations säkerhet utan även ett hot mot vår framtid, säger hon.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond har gett ett uttalande via sin Twittersida.

– Om uppgifterna om Nordkoreas vätebombstest stämmer är det ett allvarligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner och en provokation som jag förbehållslöst fördömer, säger han.

Australien: Nordkorea är en skurkstat

Den australiensiska utrikesministern Julie Bishop kallar den nordkoreanska regimen för provokativ och farlig.

– Kärnvapenprovet befäster Nordkoreas status som en skurkstat och ett fortsatt hot mot internationell fred och säkerhet, säger Bishop enligt Sky News.

Även om man ännu inte har kunnat verifiera att det faktiskt är en vätebomb som har testats ser USA väldigt allvarligt på händelsen.

– Vi fördömer alla typer av brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner och uppmanar återigen Nordkorea att uppfylla sina internationella skyldigheter, säger Vita husets talesperson Ned Price.

Fördömanden kommer också från Norden.

– Detta är ett allvarligt hot mot global säkerhet och fördöms å det kraftigaste, säger Norges utrikesminister Børge Brende enligt TT.

Följ ämnen i artikeln