Turkiet smugglade vapen till terrorister

Publicerad 2015-05-22

Turkiets president Tayyip Erdogan.

Turkiet har ihärdigt förnekat att man skickat vapen till terrorister i Syrien.

Nu avslöjar domstolsdokument att delar till missiler och handgranater smugglats till rebeller.

Som senare anslutit sig till IS, skriver Reuters.

Det har tidigare förekommit rapporter om att den turkiska underrättelsetjänsten MIT hjälpt till att förse islamistiska rebeller i Syrien med vapen. Något som i förlängningen bidragit till framgångarna för terrorgruppen Islamiska staten, IS, som efter de senaste dagarnas strider nu uppges kontrollera halva Syrien. Vapenleveranserna har förnekats av regeringen i Ankara.

Så sent som på onsdagen sa en talesperson för president Erdogan under ett möte i Washington:

Turkiet har aldrig skickat vapen till någon grupp i Syrien.

Avslöjas av hemliga dokument

Men i hemliga domstolsdokument som Reuters tagit del av vittnar ett stort antal poliser om MIT:s ljusskygga affärer med jihadister.

Även åklagare bekräftar uppgifterna för Reuters.

Nyhetsbyrån uppger att vapenleveranser ska ha ägt rum i slutet av 2013 och början av 2014.

I sin iver att få bort Syriens president Bashar al-Assad från makten ska Turkiet – enligt Syrien och några av Turkiets allierade i väst – ha låtit både vapen och rebeller ta sig över landets gräns in i Syrien. En del av dem ska sedan ha anslutit sig till IS, skriver Reuters.

Enligt domstolsdokumenten ska delar till missiler och handgranater ha körts över gränsen i lastbilar som ledsagats av MIT och sedan vidare till rebellkontrollerade områden i Syrien.

En av lastbilsförarna vittnar om att fordonet lastats vid flera tillfällen från ett utländskt plan på flygplatsen i Ankara.

En arresteringsorder mot en annan chaufför som Reuters tagit del av, avslöjar att en av leveranserna enligt polisen varit avsedda för ett al-Qaida-läger nära Syriska gränsen.

Presidenten: Var hjälpsändning

Fyra av MIT:s fordon ska ha genomsökts av turkisk polis efter att åklagare fått tips om smugglingen.

Tre av dem stoppades den 19 januari förra året och ett av dem den 7 november 2013, skriver Reuters.

Enligt åklagarens rapport ska de tre sista lastbilarna ha släppts igenom efter att agenter från MIT hotat polisen och fysiskt emotsatt sig att fordonen genomsöktes.

Presidenten Tayyip Erdogan har erkänt att de tre lastbilarna tillhörde MIT, men hävdat att det rörde sig om en humanitär hjälpsändning.

Trots det riskerar nu åklagarna som beordrade tillslagen mot lastbilarna att åtalas. De påstås ha avslöjat statshemligheter och ha befläckat regeringen och fått den att framstå som villig att hjälpa terrorister, skriver Reuters. Även det framgår enligt nyhetsbyrån av domstolsdokument man tagit del av.

– Något som är ett brott kan inte vara en statshemlighet, säger de båda åklagarnas advokat till Reuters.

Även ett 30-tal poliser riskerar nu att åtalas för militärt spionage och och försök till statskupp, enligt ett annat domstolsdokument.

ANNONS