Ekot: Kristdemokrater kräver att DÖ rivs upp

Publicerad 2015-06-30

Flera kristemokrater, bland andra KDU-ordföranden Sara Skyttedal, är kritiska mot D, uppger Ekot.

Motståndet mot decemberöverenskommelsen växer i Kristdemokraterna. Enligt Ekot kommer fem motioner inför höstens riksting ställa krav på att riva upp den.

Ikväll står Ebba Busch Thor på Almedalens scen för första gången som partiledare för Kristdemokraterna. Men allt är inte rosenskimrande för den nya partiledaren. Nu växer motståndet mot decemberöverenskommelsen, enligt flera kristdemokrater som Ekot har talat med.

– Det största problemet med decemberöverenskommelsen är att den ger någon form av blank check till regeringen att göra vad de vill inom den ekonomiska politiken, och lova att vi inte ska driva en borgerlig ekonomisk politik, säger Martin Hallander, vice ordförande för KD i Malmö till Ekot.

Han ligger även bakom en av fem motioner inför KD:s riksting i höst som kräver att partiet ska lämna överenskommelsen.

"Ett förakt mot folket"

Enligt Ekot är "en rad företrädare" missnöjda med uppgörelsen, för att den ger Vänsterpartiet inflytande och för att "vi kristdemokrater tvingas se hur den svagaste minoritetsregeringen sedan Ullstenregeringen obehindrat kan styra Sverige".

Motståndet finns även hos ungdomsförbundet, där ordföranden Sara Skyttedal kallar det "ett förakt mot folket" att inte pröva andra alternativ innan man slöt decemberöverenskommelsen.

Enligt Ekot har partistyrelsen i svar på motionerna till rikstinget försvarat uppgörelsen, men Ekot erfar samtidigt att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson reserverat sig mot beslutet.