Anställd på förskola anhållen – misstänks för våldtäkt mot barn

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-02

Den förskoleanställde i Upplands-Bro som anhölls i går är misstänkt för våldtäkt mot ett barn.

Det uppger polisen i ett informationsblad som gått ut till föräldrar som har barn på förskolan.

Anmälan om misstänkt brott på en förskola i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm, upprättades i måndags. I går kväll kunde Aftonbladet berätta att en man anhållits. Polisen har varit mycket förtegen om utredningen, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Misstänks för barnvåldtäkt

Men i ett informationsutskick som skickats till föräldrar vars barn går på förskolan skriver polisen nu att mannen misstänks för våldtäkt mot ett barn.

”Förundersökningen är inne i ett mycket känsligt skede och berör misstanke om brott där målsägande är minderårig så därför råder mycket sträng förundersökningssekretess. Med anledning av detta kan polismyndigheten tyvärr i nuläget inte gå ut med någon ytterligare information”, skriver polisen.

Kritiska mot förskolan

Aftonbladet har varit i kontakt med flera föräldrar som är kritiska till hur förskolan har hanterat situationen.

– Sättet dom bemöter oss på är inte bra. De verkar inte förstå varför vi är var ledsna, upprörda och oroliga. Varken förskolerektorn eller pedagogerna, säger en pappa.

Han fortsätter:

– Förskolan skulle ha försökt svarat när samtliga föräldrar ringer dem. Varken rektorn eller avdelningarna svarade telefonerna, och då får man ännu mer panikkänslor.

Beskedet om brottsmisstankarna slog ner som en bomb bland föräldrarna.

– Jag och min fru blev helt chockerade. Jag försökte jobba vidare men insåg att det inte gick. Mina kollegor skickade hem mig. Hemma var min fru som hämtat sonen redan och vi båda hade en klump i halsen och magen och vi funderade vad som kunde ha hänt, säger pappan.

Leds av åklagare

Eftersom det rör sig om minderårig målsägande så leds förundersökningen av åklagare.

– Vi vidtar sedvanliga utredningsåtgärder. Vi analyserar material som inkommit, genomför förhör och inväntar nya direktiv från åklagarmyndigheten, har Christian Jofur, förundersökningsledare på polisen i norrort tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladet har utan framgång sökt chefen på förskolan.