Bråk om satsning mot extremister

Publicerad 2015-05-20

Stockholms stad ska förhindra terrorresor. Men också hjälpa hemvändande jihadister och högerextremister till jobb och bostad.

Den nya strategin får hård kritik av oppositionen.

"Ingenstans i strategin föreslås att ”ge jobb och bostad till IS-krigare” eller nazister", skriver socialborgarrådet Ewa Larsson till Aftonbladet.

– Det stämmer ju inte, säger Andrea Ström (M), socialnämndens vice ordförande.

Göteborgs stad fick utstå kritik när stadens arbete mot våldsbejakande extremism granskades. Inte mycket hade gjorts för att hindra att svenska medborgare reser och ansluter sig till terroristorganisationer som Islamiska staten (IS).

Men när socialnämnden i Stockholm stad klubbade igenom en strategi mot våldsbejakande extremism gick oppositionen i taket.

– De här människorna som har kommit tillbaka efter att ha begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan de ska faktiskt ställas inför rätta i svensk domstol, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) till SVT.

Värvats till IS

Unga män och kvinnor från Stockholm har värvats av IS, vilket fått den rödgrönrosa i majoriteten att ta fram den niosidiga strategin för att hantera återvändare från strider utomlands. Jihadister och extremister som rest till Syrien och Ukraina nämns.

Samverkan ska ske mellan bland annat skolan, stadsdelsförvaltningar, socialtjänsten, Jobbtorg, polisen, vården och psykiatrin. Arbetsförmedlingen och bostadsbolag ska vara med, men det är oklart vad det betyder.

"Vår strategi går naturligtvis inte ut på att ge jobb och bostad till IS-krigare och jag kan inte nog fördömma de brott som begås av Islamiska staten, skriver socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) till Aftonbladet.

"Sociala insatser behövs"

Polis och rättsväsende ska först utreda och lagföra personer som begått brott, enligt Ewa Larsson. Men hon säger att oppositionen blandar ihop detta med sociala insatser, som att arbeta preventivt och ge stöd efter avtjänat straff.

"Strategin omfattar bland annat stöd till anhöriga, åtgärder för förebyggande åtgärder samt inkluderande insatser för personer som vill lämna en våldsbejakande extremistisk gruppering, skriver Ewa Larsson.

Hur ska samverkan med bostadsbolagen se ut?

"Det handlar bland annat om att hjälpa människor att ställa sig i bostadskön och att upprätta kanaler mellan stadens verksamheter i frågan".

"Blir belönade"

Moderaternas gruppledare i Stockholm, Anna König Jerlmyr, kallar strategin en "gräddfil".

– Den har hastats fram och skickar helt fel signaler om att premiera och belöna unga krigsresande som reser till Syrien, deltar i strider och bidrar till fasansfulla dåd. Men ändå kommer hem och blir belönade i form av en gräddfil till bostad och jobb.

Socialnämndens vice ordförande, moderaten Andrea Ström, är också av en annan åsikt.

– Vi har redan ett förtursutskott i dag, där vi kan ge förtur i akuta fall, jag vet inte om det är det man ska använda till den här gruppen. Det står ju att den gruppen ska få bostäder, men inte vem som ansvarar.

Det här skiljer sig alltså från den hjälp vanliga medborgare kan få?

– Ja. Här presenterar man ett snabbspår till bostadsförmedlingen, som inte finns för vanliga människor.

Men det är inte preciserat hur det här snabbspåret ska se ut?

– Nej.

Tidigare i år diskuterade kommunledningen i Örebro om att erbjuda återvändande IS-krigare jobb. Men efter att kritiken haglat backade kommunalrådet.

ANNONS