Här går Ryssland till attack mot Merkel

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-07

Ryssarna har förklarat krig mot Angela Merkel – på nätet.

Enligt Frankfurter Allgemeine handlar det om en koordinerad hatattack från nättroll.

I tisdags startade den tyska förbundskanslern Angela Merkel ett konto på bildappen Instagram. Där lägger hon upp bilder från sina resor och möten med regeringschefer och på söndagen visade hon upp sig själv tillsammans med USA:s president Barack Obama när de intog en bayersk ölfrukost under G7-mötet i München. Redan efter fem dagar har hon över 35 000 följare. Men nu översvämmas hennes foton av hatiska kommentarer från ryska nättroll, skriver Frankfurter Allgemeine.

”Ukrainska fascisterna”

De flesta av kommentarerna handlar om de "ukrainska fascisterna" och många upprörs över en bild på Angela Merkel tillsammans med ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

"Två vänner har hittat varandra. En gammal kommunist och en ny fascist", skriver en användare om bilden, enligt tidningen.

"Tyskland har inte lärt sig någonting och umgås alltjämt med fascister", skriver en annan.

Samtidigt hyllas Rysslands president Vladimir Putin i många av inläggen, skriver Frankfurter Allgemeine.

För tidningen uppger en regeringstalesperson att Merkels sociala medier-team de senaste dagarna haft svårt att hinna med att läsa alla meddelanden skrivna med kyrilliska bokstäver och radera de kränkande kommentarerna. Bara några av medhjälparna uppges behärska ryska, de andra tar hjälp av en översättningsfunktion på internet, skriver tidningen.

Avvisar meddelanden

Nu har teamet runt Merkel i stället bytt taktik – och avvisar meddelanden som inte är på tyska eller engelska.

Den officiella förklaringen är enligt regeringstalespersonen att "förbundsregeringens sociala medier-utbud är generellt tyskspråkigt" och att kommentarer på andra språk – förutom engelska – tas bort av "läsbarhetsskäl".

Därför har nu flera av trollen börjat skriva på engelska eller tyska i stället, skriver Frankfurter Allgemeine. Andra använder trick för att kringgå språkrestriktionerna. En användare har skrivit "Angela – 88", en siffra som är kodspråk för Heil Hitler, då H är åttonde bokstaven i alfabetet.

Att det är nättroll det rör sig tycks det inte råda några tvivel om, enligt Frankfurter Allgemeine. De ryska kontona användas bara för attacker, på deras egna profiler finns inga inlägg alls, skriver tidningen.

Tidning infiltrerade

Flera medier har tidigare rapporterat om Vladimir Putins trollarmé i S:t Petersburg. När regimkritiska tidningen Novaja Gazeta infiltrerade och besökte kontoret ska där ha funnits 400 språkkunniga personer som bedrev propagandakrig på nätet.

I april berättade 34-åriga Ludmila Savtjuk för nyhetsbyrån AFP att hon tjänade upp till 50 000 rubel, motsvarande runt 7 500 kronor, i månaden för att skriva 100 inlägg om dagen som hyllade Putin och beskrev ukrainare som fascister.

Samtidigt avslöjade ytterligare en person för RFERL att han arbetade tolvtimmarspass i Putins trollfabrik och tjänade runt 6 000 kronor i månaden för att skriva 135 inlägg om dagen.

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, opererar ryska nättroll sannolikt även på svenska sajter, skriver skriver DN.

Merkels presstjänst uppger att de hätska kommentarerna mot Instagramkontot avtagit något. Man säger sig inte veta vem som ligger bakom attackerna, skriver Frankfurt Allgemeine.

Följ ämnen i artikeln