Tände cigarrett - började brinna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-02

Olycka på bensinstation - kvinna och barn klarade sig utan skador

När en bilägare i Arizona tankade tände hans vän en cigarett.

Flagor föll ner på bilen, där en kvinna och ett barn satt, och den fattade eld.

– Tyvärr är det allt för ofta att folk inte respekterar rökförbudet på bensinstationer, säger Jan Lindgren, på Stockholms brandförsvar.

En cigarrett kan på nolltid orsaka enorma skador om den tänds på fel plats.

Övervakningskameror fångade den dramatiska händelsen som inträffade nyligen på en bensinstation i Chandler, i den amerikanska delstaten Arizona.

Flydde ur bilen

Bilderna visar hur en man tänder en cigarett bredvid en annan man som tankar en bil. Sedan händer allt snabbt.

Flagor från cigaretten faller ner och bakdelen på bilen börjar brinna skriver norska VG.

En kvinna, som befinner sig i bilen, kastar sig ut genom fönstret. I baksätet sitter ett barn som föraren lyckas rädda innan det är för sent.

– När jag kom dit, var mannen i full brand och sprang omkring som en galning, säger Benjamin Gonzales, som var den som sålde cigarettpaketet på bensinstationen.

Den röksugne mannen kom nyligen hem från Irak där han tjänstgjort för de amerikanska styrkorna. Han fick 20-procentiga brännskador. Ingen annan person skadades.

Bensinpumparna stängs av

Precis som i Arizona är det totalt rökförbud vid Sveriges samtliga bensinstationer. Röker man ändå finns en risk att bensinångorna tänder eld.

– Men om det börjar brinna stängs pumparna av och det går inte att tanka längre. Det gör att det inte finns någon större risk för att det blir en större brand, säger Jan Lindgren, ledningsoperatör på Stockholms brandförsvar, till Aftonbladet.se.

Det händer ofta att människor bryter mot rökförbudet och tänder en cigarett. Men Jan Lindgren känner inte till att någon brand har uppstått.

Vad gör man om en brand uppstår?

– Om det börjar brinna utanför en anläggning tar man en pulversläckare och ringer sedan 112.