Spridningen minskad – men faran inte över

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-17

Det varma vädret har gjort att spridningen av svininfluensan planat ut.

Men faran är inte över.

– Det kommer att komma en pandemi och den kommer att drabba oss med kraft, men vi är inte riktigt där än, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

"Först de goda nyheterna".

Så inleddes dagens presskonferens på Rosenbad i Stockholm där bland andra folkhälsominister Maria Larsson, Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen rapporterade om smittläget i Sverige.

Från 8000 till 3000

Den nya influensan A/H1N1 har ännu inte slagit till på allvar i Sverige. Den senaste veckan har spridningen snarare planat ut. Trycket har minskat på sjukvården, färre personer ringer till krisnumren och besökarna på krisinformation.se har minskat från 8000 besökare per dag till 3000.

– Det finns ett par anledningar till det. Det ena är klimatförhållanden. Vi har en kvardröjande sensommar så det har inte blivit typiskt influensaväder än. Och så beror det även på de aktiviteter ute i samhället som vidtagits, som handtvätt och hygieninformation, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

Att spridningen planat ut är positivt. De första leveranserna av vaccinet mot svininfluensan är nämligen försenade och kommer en vecka senare än planerat.

Start 12 oktober

– Nu hoppas vi kunna påbörja vaccinationsarbetet den 12 oktober. Goda nyheter är att de första studierna av vaccinet visar att endast en dos ger en hög effekt, säger Anders Tegnell, avdelningschef, Socialstyrelsen.

Men att spridningen av svininfluensan planat ut betyder inte att färre svenskar i slutändan kommer att insjukna. Man räknar fortfarande med att 15 procent av befolkningen kommer att drabbas i den första vågen – en våg man ännu inte vet när exakt den kommer att svepa över landet.

”Kommer drabba med kraft”

– Det kommer att komma en pandemi och den kommer att drabba oss med kraft. Influensan kommer inte plötsligt att försvinna så det är viktigt att fortsätta att tänka på att tvätta händerna och att nysa i armvecket och så vidare, säger Johan Carlson.

Studier som gjorts på svininfluensan visar att viruset kan nå längre ner i lungorna och orsaka allvarligare lungsjukdomar än vad vanlig influensa brukar göra.

– Det verkar som att viruset angriper lungvävnaden mer än vad vanlig influensa gör och det är nog ett av skälen till att den nya influensan drabbar yngre människor än vad vanlig influensa gör, säger Carlson.

Följ ämnen i artikeln