Piraterna jublar i bloggvärlden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

”En pirat kan kapa ett helt skepp”

EU-valet är dagens mest diskuterade bland bloggarna. Gladast är Piratpartiets anhängare som har fört en stor del av sin kampanj på nätet med hjälp av engagerade bloggare.

”Vi vunnit vårt första viktiga slag för medborgarrätternas framtid”, skriver skriver Piratpartiets Rick Falkvinge.

”Jag är trött men lycklig”, skriver Emma på bloggen Opassande

” En pirat kan kapa ett helt skepp”, skriver bloggaren och journalisten, Stefan Stenudd

Bloggaren och piratpartisten hell-man , tycker att Piratpartiet egentligen borde ha fått fler mandat men är ändå nöjd. Han skriver:

”Det är exceptionella siffror för ett parti som bildades för bara några få år sedan, som i förra - sitt första - riksdagsval fick ynka 0,63 % (har jag för mig), och som på många sätt har haft så mycket emot sig”

”Det är helt otroligt och fantastiskt att alla aktiva piratpartisters slit i dagar, veckor och månader, har betalat sig!”, skriver Sandrability.

Bloggaren André Gyllenram tycker att resultatet är ”en seger för friheten”.

Den ”kattälskande och politiskt inkorrekta” bloggaren Callisto är jublande glad och skriver: ”I min umgängeskrets är det många som röstat Pirat just i fotspåren av bye bye-integritets-lagarna (alltså inte som ett försök att få fortsätta ladda ner musik gratis...). Att många som är yngre än de som idag sitter i riksdagen (det vill säga väldigt många) lever ett liv på internet har nog också gett en hel del inverkan på resultatet.”

Strax efter att Piratpartiets valvaka tog slut skrev Callandrella på sin blogg:

”Detta är en segerför mänskliga rättigheter, demokrati, delad kultur och fri (som i frihet, inte som i gratis) kunskap. ”

Men det är långt från alla bloggare som är positiva till piraternas framfart. Socialdemokratiska bloggen, Peter Andersson – med rätt att trycka , skriver: ”Jag tänker jag inte för en sekund vika från uppfattningen att partier är skyldiga att tala om vad man tycker. Jag ska försöka följa varje knapptryckning som Christian Engström gör”.

Gunnar Axén, ordförande i i riksdagens socialförsäkringsutskott lovar att bevaka Piratpartiet mycket noga. Han skriver: Förvisso hade jag gärna sluppit se Piratpartiet i riksdagen, men nu får vi en möjlighet att syna deras kort och granska vad de står för i andra frågor än fildelning".