Supertisdag en fiaskotisdag för Santorum?

Publicerad 2012-03-06

LÅTER DESPERAT Republikanska kandidaten Rick Santorum inser att Ohio håller på att glida honom ur händerna och låter alltmer desperat.

COLUMBUS, OHIO. Ohio håller på att glida honom ur händerna– och i så fall blir Super Tuesday  allt annat än super för Rick Santorum.

Det är således inte så konstigt att den konservative extremisten låter desperat under det valmöte Aftonbladet på måndagen besöker utanför Columbus.

–  Snälla, Ohio. Rösta inte på Mitt Romney. Ni kan inte lita på honom, vädjar han med darr på hesa stämband.

Sammanlagt tio delstater går till val denna länge emotsedda supertisdag, klassikern i den amerikanska valkalendern – men ingen annan betyder tillnärmelsevis lika mycket som Ohio.

Inte för att flest delegater står på spel här – det gör de hemma hos Newt Gingrich i Georgia – utan för den signifikativa roll delstaten alltid spelar under det reguljära presidentvalet.

En vågmästarstat

Ohio är ständig ”swing state”, alltså vågmästare,  så den republikan som ska besegra Barack Obama i höst måste helt enkelt ha framgång här i det rostiga industribältets hjärta.

Och länge såg det ut som att Rick Santorum skulle kunna bärga supertisdagens saftigaste byte utan alltför mycket besvär.

Med sina rötter i angränsande – och likartade – västra Pennsylvania och sin förmåga att attrahera konservativa delar av arbetarklassen är detta snudd på hans hemmaplan och så sent som för fjorton dagar sedan hade han också ett kraftigt försprång  i opinionsmätningarna.

Romney har knappat in

Men den senaste veckan har Mitt Romney, främst med hjälp av stöd från prominenta profiler som Eric Cantor och – mer oväntat – katolska grupper i Ohio, knappat in på sin huvudrival i rasande takt och de allra färskaste undersökningarna indikerar dött lopp i natt.

Det är således inte helt överraskande att det är en smått desperat Santorum som möter några hundra supportrar i American Legions-rörelsens lilla hus i Westerville utanför Columbus på måndagen.

Efter ett tag låter det nästan som att han tänker skälla ut ”sina” väljare för att den ens flirtar med tanken på att rösta på Romney.

– Den avgjort viktigaste frågan i det kommande valet blir Obamacare och Mitt Romney har inte en chans i den debatten mot Obama, säger han och fortsätter:

– Han inte bara genomförde en likadan hälsovårdsreform under sin tid som guvernör i Massachusetts. Han har också uppmuntrat och gett presidenten direkta råd om tvången i det nya systemet. Det har han förnekat genom hela valrörelsen, men vi har hittat bevis i form av bandinspelningar och gamla ledarstick han signerat. Det är upprörande!

”Snälla, rösta inte på honom”

Sedan kommer ett hes vädjande:

– Snälla Ohio, rösta inte på honom. Han går inte att lita på, han är inte vad han säger sig vara. Jag, däremot, är sann konservativ. Mig kan ni lita på.

Naturligtvis går den före detta senatorn också till våldsamt angrepp mot Barack Obama, som han menar håller på att försöka förändra hela den amerikanska karaktären i grunden – mot amerikanernas vilja.

– Det här valet handlar inte om något så futtigt som sänkta skatter. Det handlar om vilka vi ska vara och varför. Om Barack Obama vinner i höst riskerar vi att bli generationen som släcker det ljus den här exceptionella  nationens fäder tände, heter det.

”Jag tänkte inte vara tyst”

Därmed snuddar Santorum åtminstone vid de socialfilosofiska frågor han rört upp.

Han har ju den senaste månaden bland annat gjort klart att han är motståndare till preventivmedel, att han ser högre utbildning som det liberala mörkerkrafternas försök att indoktrinera ungdomen  och att han är övertygad om att djävulen försöker förgifta USA med synderna fåfänga, högmod och ”sensualism”.

Så dramatisk blir han aldrig i Westerville, men han ber inte heller om ursäkt.

– Man blir kallad extremist om man pratar om tro och moral och människors värdighet, men jag tänker inte vara tyst. Jag är den jag är och jag vet att ni är likadana, säger senatorn.

Han kan ju i alla fall hoppas.

Annars går Ohio förlorat och då återstår inte så mycket mer. Ja, han föreföll länge vara på väg mot klar säger även i Tennessee, men där tycks både Romney och Newt Gingrich ha gått om. Gingrich – valrörelsens egen Lazarus – lär ta även Georgia. Kvar åt Santorum blir, eventuellt, Oklahoma – landets mest konservativa delstat vid.

I så fall är det snarare en Fiasco Tuesday som väntar honom.