Gifter i två av tre klädplagg

Uppdaterad 2012-11-29 | Publicerad 2012-11-20

Två av tre klädesplagg innehåller miljöskadliga ämnen.

Det visar en ny rapport från Greenpeace, som publiceras i dag:

– Klädköpare ska inte behöva undra om en tröja innehåller gifter. Vårt mål är att klädföretagen ska avgifta sina produkter till 2020, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Annika Jacobson

Miljöorganisationen Greenpeace har undersökt halterna av olika gifter i 141 klädesplagg från 20 stora klädfirmor. Klädesplaggen köptes in i 29 länder runt hela världen, och tillverkades i minst 18 länder.

Nonylfenoletoxilater hittades i 63 procent av klädesplaggen, i kläder från samtliga klädfirmor. Dessa ämnen används i rengöringsmedel och färger. De är inte skadliga för människor i de halter som hittades i klädesplaggen, men problemet är vad som händer när plaggen tvättas eller slängs.

Ämnena bryts då ner till nonylfenol, som påverkar bland annat fiskars och kräftors fortplantningsförmåga.

– Detta är en smutsig och onödig användning av gifter som är hälsofarliga och förstör vår miljö, säger Annika Jacobson.

Kan skada testiklar

Kemikalieinspektionen kommer nästa vecka att begära av EU att nonylfenoletoxilater förbjuds i textilier som importeras till EU, vilket inte är fallet i dag:

– Vi vill ha ett EU-gemensamt förbud mot nonylfenol och nonylfenoletoxilater i textilier, säger Inger Cederberg på Kemikalieinspektionen.

Greenpeace testade dessutom halterna av ftalater — plastmjukgörare — i plaggen. Dessa ämnen kan också påverka fortplantningen, till exempel genom att skada testiklar.

I fyra plagg från Giorgio Armani, Tommy Hilfiger och Victoria´s Secret fanns stora mängder ftalater, framför allt i de tryckta mönstren på framsidan av t-tröjor. Ftalater är i dag förbjudna i leksaker och nappar, eftersom dessa ämnen lösgörs när man suger på dem.

Men det finns i dag inga förbud mot ftalater i kläder. Ett skäl är att risken att någon suger länge på t-tröjors tryck är minimal, enligt Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Hittade cancerframkallande ämne

I två plagg från Zara hittade Greenpeace också den cancerframkallande ämnet o-dianisidin, som skapas när azofärgämnen sönderdelas. Azofärgämnen är förbjudna i kläder inom EU, i halter över 30 mg/kg. Halterna i de båda jeansbyxorna från Zara låg under gränsen, på 7 respektive 9 mg/kg.

– Det är väldigt låga nivåer. På nuvarande vetenskapliga nivå anses detta säkert, säger toxikolog Sten Flodström på Kemikalieinspektionen, men tillägger sedan:

– Vi från Kemikalieinspektionen ser helst inga skadliga kemikalier alls i kläder. Det är en allmän försiktighetsprincip vi tycker att man ska tillämpa.

H&M: Våra kontroller fungerar

Greenpeace vill att fler klädföretag ska delta i organisationens kampanj och åta sig att avgifta sina produkter till 2020. Greenpeace lyfter fram bland andra H&M, C&A och Marks & Spencer som föredömen, eftersom de har lovat att avgifta sina produkter senast 2020.

Greenpeace undersökning visade att två av sex testade H&M-plagg innehöll nonylfenoletoxilater, men på väldigt låga nivåer. Medan H&M-plaggen innehöll som högst 8,7 mg/kg, så innehöll värstingplagget i undersökningen — från C&A — 45 000 mg/kg.

Malin Björn, presskontakt på H&M, säger:

– För oss betyder dessa oerhört låga nivåer, som kan likställas med noll, att våra kontroller fungerar och att våra leverantörer inte använder de kemikalier vi förbjudit. De halter som enligt Greenpeace påträffats i H&M-plagg ligger långt under vårt satta gränsvärde på 100 mg/kg. Så här oerhört låga värden säger inte något om huruvida kemikalien har använts i produktion.