”Jag skulle fixa det på en vecka”

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2013-02-10

Leif GW Persson anklagar Palmespanarna för att ignorera spår som borde kollas direkt

Enligt kriminolog Leif GW Persson är Palmeutredningen i praktiken nedlagd.

– Man bedriver inte någon utredning längre. Man har inte gjort det på många år, säger han till Aftonbladet.

– Ingen har möjlighet att bedöma vad vi gör eller inte gör, säger förundersökningsledare Kerstin Skarp.

Leif GW Persson gick i pension i våras. Han uppger att han innan dess försökt få kollegorna inom polisen att utreda vissa frågor i Palmemordet.

– Fram till dess satt jag i Rikspolisstyrelsens stab. Jag hade hand om de här gamla ouppklarade morden och brukade för att pigga upp församlingen då och då ta Palme som ett intressant ärende, när jag var på det humöret. Jag hade förslag på olika grejer man borde göra. Det är väldigt konkreta saker som ingen uppmärksammat och allvarligt att de inte är gjorda.

”Fegast på jorden”

– Men då såg alla jävligt svårmodiga ut och sa att det kunde jag ta upp med riksåklagaren. Och du vet fegare människa än den där Perklev (riksåklagare Anders Perklev, reds anm) finns inte på denna jord. ­Skarpan (Kerstin Skarp, vice åklagare, reds anm) är hans närmaste man och hon vet nog var hon hämtar sin matskål någonstans, säger Leif GW Persson och skrattar.

– Man bedriver inte någon utredning längre. Man har ­inte gjort det på många år. Vad man sysslar med är att svara på brev från Sven Anér (författare och journalist som skrivit böcker om Palmemordet, reds anm).

GW Persson uppger att han även försökt få personer med direkt insyn i utredningen att ”kolla upp vissa saker” som han anser borde göras.

– Det är en koll jag skulle fixa på en vecka, om jag har tur. Inte mer än ett par veckor och då är det möjligt att det tog hus i helvete. Men jag har sagt åt folk som är i den sitsen att de kan kolla, men jag är inte så ­säker att det sker, säger han och upprepar sin tidigare ­kritik:

– Alla tips som gällde Säpo utredde Säpo själva, exempelvis. Och du ska veta att det inte saknades sådana tips.

Detta har Skarp dementerat i Aftonbladet.

– Jag skulle säga att hon ­pratar mot bättre vetande. Jag delar inte hennes beskrivning.

Har inte fått några tips

Riksåklagare Anders Perklev vill inte bemöta Leif GW Perssons påhopp om feghet. Och ställer sig oförstående till de tips som kriminologen säger sig ha bidragit med till Palme­utredningen.

– Han har inte fört fram några som helst konkreta tips till mig och hade han gjort det hade jag vidarebefordrat dem till Kerstin Skarp som leder ­utredningen, säger Anders Perklev.

Dag Andersson, ny spaningsledare i Palmegruppen, uppger att fyra personer jobbar heltid med utredningen.

Om GW Perssons kritik om att den är nedlagd säger han:

– Det är en uppgift som får stå för honom i så fall. Vi kan inte gå in på vad vi gör, men vi tittar på allt nytt material som kommer in och utifrån det jobbar vi vidare.

Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare:

– Jag vet egentligen inte varför jag ska kommentera Leif GW Perssons åsikter om utredningen. Men jag kan säga att det är klart att det jobbas olika intensivt i olika perioder och när vi jobbade med resningsansökan mot Christer Pettersson var det givetvis mer intensivt. Nu är det kanske i olika grader mer eller mindre intensivt. Det beror på vad det kommer in för material.

”Stort medialt intresse”

Hur mycket tid lägger du själv ner på Palmeutredningen?

– Det är väldigt svårt att säga. Ibland går det åt mycket tid och ibland är det lugnare.

– Men jag vill verkligen betona att ingen person som inte är med i utredningen eller har insyn i utredningen har möjlighet att bedöma vad vi gör eller inte gör, varken Leif GW Persson eller någon annan.

Är det ett problem, att så få har insyn och därmed kan ”få för sig” att utredningen ligger nere?

– Det är svårt att säga. Det är så här med alla undersökningar, med skillnad att den här har ett större medialt intresse.

Har ni haft någon misstänkt sedan Christer Pettersson?

– Vi har aldrig gått så långt som med Christer ­Pettersson. Vi har inte frihetsberövat ­någon. Jag har vid ett flertal tillfällen gått ut med att vi inte har någon huvudmisstänkt.

De ska lösa mordgåtan

Åklagaren Kerstin Skarp avfärdar kritiken: ”Ingen person som inte är med i utredningen eller har insyn i utredningen har möjlighet att bedöma vad vi gör eller inte gör, varken Leif GW Persson eller någon annan”.

Spaningsledaren Dag Andersson säger att Palmegruppen jobbar vidare: ”Det är fyra personer som jobbar heltid med det här. Vi kan inte gå in på vad vi gör, men vi tittar på allt nytt material som kommer in och utifrån det jobbar vi vidare”.

Riksåklagaren Anders Perklev får av Leif GW Persson epitetet ”den fegaste människan på jorden” och anklagas för att inte vilja följa upp spår i utredningen: ”Jag vet inte vad han syftar på. Jag har inte fått några tips av honom och i den mån det framförs tips hanteras det av utredningen.”

ANNONS