Polenfärja körde in i lastkran

Uppdaterad 2012-05-18 | Publicerad 2012-05-17

Hamnarbetare skadades

Färjan körde in i en lastkran som välte över tre hamnarbetare som skadades, två av dem allvarligt.

Stina Brindmark satt på färjan och åt frukost när båten började skaka.

– Vi hörde en smäll, säger hon till Aftonbladet.

På sin väg från kajplatsen i polska Gdynia runt 08.45 på torsdagsmorgonen körde Stena Spirit in i en containerkran i hamnen. Smällen blev så kraftig att kranen välte.

Enligt uppgifter till Stena Line ska hamnarbetare befunnit sig i området.

Skadades allvarligt

Polska Rzeczpospolita rapporterar att tre hamnarbetare fick kranen över sig och skadades vid kollisionen. De har nu förts till sjukhus för vård, enligt ett pressmeddelande från lastföretaget Baltic container terminal. Alla de tre skadade männen är i 20-årsåldern, två av dem har skadat ryggen i samband med olyckan. En av dem, Gregor Siek, skrevs ut från sjukhuset under torsdagen. Han berättar för polska kanalen TVN24:

– Vi var tre personer som var uppe på kranen för att justera bromsarna. Jag satt i kabinen och mina två kollegor var 3-4 meter högre upp. Plötsligt såg jag färjan som var ur kurs närma sig kajen och slå i kranen. Jag flydde från hytten när jag såg att den kollapsade som en kortlek. Jag skrek till mina kollegor att hålla sig fast, men jag tror inte att de hörde av allt oväsen.

Stark vind

Färjepersonalen förhörs nu av polsk polis om händelsen rapporterar Rzeczpospolita. Polisinspektören Michal Rusiak från Gdansk säger:

– Vi arbetar fortfarande på olycksplatsen och förhör vittnen. Vi vill fastställa om det var en olycka eller om någon gjorde fel.

Orsaken till olyckan är ännu inte klarlagd, men containerterminalen ligger nära färjeterminalen och det är en mycket smal farled så båtar måste passera med precis manövrering. En av olycksteorierna är att en stark vind kan ha fått tag i färjan och lett den in mot kajkanten.

En av teorierna är att orsaken till olyckan går att beskyllas på det blåsiga väder som Gdynia haft under torsdagsmorgonen och att en vindpust har fått färjan att ändra riktning mot containerterminalen.

Besättningen har berättat till polisen att färjan körde ut i hamnen i en hastighet av fem knop och den fick en mycket kraftig vindslag från den västra sidan mot bakdelen av båten. Besättningen minskade farten till två knop - men det var försent. Färjan som var ur kurs slog med fronten av benen till kranen som stod på kajen vid containerterminalen.

Väntar på hemresa

Händelsen som inträffade vid 9-tiden på torsdagsmorgonen medförde inga skador på några passagerare. Enligt Rzeczpospolita befann sig 120 personer ombord på färjan.

Stina Brindmark väntar nu på att få åka hem, passagerarna på båten har suttit där sedan den vände tillbaka till kajplatsen.

Enligt polsk polis har färjan fått klartecken att köra mot Karlskrona vid 18.30-tiden i kväll.