Snart kan paket levereras med drönare

Publicerad 2015-09-14

Finska postföretaget Posti är först i Europa med drönarleverans.

Nu tester de att leverera paket med drönare istället för med postbil eller båt.

– Jag skulle uppskatta det det kanske kan ta 2-3 år innan vi har det här på plats, säger vd Jukka Rosenberg till Reuters.

Att postbilen eller postbåten kommer förbi med paketleverans kommer snart vara ett minne blott. Inom en snar framtid är det nämligen flygleverans som kommer gälla, att få sitt paket levererat med en drönare.

Posti, den finska motsvarigheten till Posten, testar just nu att leverera paket med drönare, skriver Reuters. Målet är att göra internetshopping enklare för både avsändare och mottagare.

– Jag skulle uppskatta att det kanske kan ta ungefär 2-3 år innan vi har det här på plats. Det krävs så klart regleringar, säger Postis vd Jukka Rosenberg, vd på Postis, till Reuters.

Testat leveranser

Det är boende på ön Sveaborg, några kilometer utanför Helsingfors, som fått börja testa flygande leveranser. Paketen, som inte får väga mer än tre kilo, flygs över vattnet istället för att fraktas via båt. Planen är att metoden ska bli ett permanent inslag i verksamheten inom några år.

Drönarexperimenten utförs av företaget Sharper Shape, som har stora visioner för drönare. I framtiden hoppas det att drönare kan bli användbara inom många områden.

– Jag förväntar mig att när tekniken mognar ytterligare får vi se många företag som har många olika tillämpningar, från precisionsjordbruk, skogsbruk, inventeringar, till leveranser så klart, översyn av kraftledningar och trafikräkning, säger företagets vd Tero Heinonen till Reuters.

Följ ämnen i artikeln