M-politiker: ”Låt Säpo beslagta pass”

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-20

Anna König Jerlmyr, moderaternas gruppledare i Stockholm.

Över 250 personer kan ha rest från Sverige för att ansluta sig till extrema grupper som IS.

Nu vill moderaternas gruppledare i Stockholm att Säpo sätter stopp – genom att beslagta pass. 

– Det tror jag skulle kunna ge effekt, säger Anna König Jerlmyr.

Socialdemokratiske inrikesministern Anders Ygeman.

Sedan sommaren 2012 har säkerhetspolisen fått bekräftelse om att 150 personer rest från Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade extremistiska grupper. Ytterligare omkring 100 fall är fortfarande obekräftade.

Stockholmsmoderaternas gruppledare tycker att mer måste göras för att stoppa unga från att resa. Hon är kritisk mot Stockholm stads nya strategi mot våldsbejakande extremism.

– Jag hade uppskattat om de lagt mer energi på att förebygga så att unga inte åker och befinner sig i riskmiljöer, men också skickar signaler om att det är helt oacceptabelt att resa och delta i de strider utomlands som nu pågår, säger Anna König Jerlmyr.

Kunna ta pass

Hon vill att Säpo ska kunna beslagta pass – även om personen inte dömts för brott.

– Polis och säkerhetspolis ska vara tydligt inkopplade i ärenden som handlar om unga krigsresande. Personligen tycker jag också att Säpo borde få större befogenheter att kunna beslagta pass tillfälligt vid misstanke om utresa till strider utomlands. Det gör man i Tyskland men de befogenheterna saknar man i Sverige, säger Anna König Jerlmyr.

Varför har inte Alliansen tagit tag i den här frågan tidigare?

– Under förra mandatperioden hade vi möten med moskéer, frivilligorganisationer och säkerhetspolisen om den här gruppen. Då låg arbetet mycket på stadsdelarna. Det vi ser nu är att vi behöver ett stadsövergripande arbete, för att fler åker och läget är mycket mer allvarligt.

Säger du att ni har jobbat fel?

– Nej, vi jobbade utifrån de signaler som fanns om unga krigsresande i ett par stadsdelar. Vi hade en dialog och det var ett arbete som pågick. Nu behöver vi ett bredare arbete där ännu fler myndigheter, förvaltningar, bolag och nämnder kopplas in och då måste det upp på högsta nivå.

”Inte ett brott i dag”

Inrikesminstern Anders Ygeman (S) säger att åklagare redan i dag kan beslagta en persons pass vid skälig misstanke om brott. Problemet är att stridsresor inte är brottsligt.

– Det är inte ett brott i dag att åka utomlands och strida i Ukraina och Syrien. Däremot kan du när du gör det göra dig skyldig till folkrättsbrott och då ska du straffas. Men då är det ju försent att ta passen, säger han. 

Regeringen har snabbutrett frågan och att kommer att vara klara i juni. Vid årsskiftet kommer den nya lagstiftningen om kriminalisering av stridandet utomlands och om organisering, rekrytering och finansiering av utländskt stridande att träda i kraft.

Då ska en åklagare kunna belägga en person med utreseförbud vid misstanke att denne planerar att resa utomlands och strida.

– Då kommer man också kunna omhänderta den personens pass. Men att säkerhetspolisen eller polisen ska ha en allmän möjlighet har aldrig varit aktuellt och det tror jag inget parti har föreslagit, säger Anders Ygeman.

Måste kunna ingripa

När det gäller frågan om att beslagta pass har moderaterna som parti inte tagit ställning varken för eller emot, i väntan på regeringens utredning av saken, enligt förra justitieministern Beatrice Ask. Men saken har varit uppe till diskussion.

– Vi har pratat om att just det här kan vara ett verktyg som kan användas. Men man måste titta på för- och nackdelar. Jag tycker att det är viktigt att man kan ingripa om man misstänker att någon är på väg att begå ett brott, säger Beatrice Ask.

ANNONS