Iran ökar Assad-stöd, säger Clinton

Publicerad 2013-02-01

Syriens president Bashar al-Assad får allt starkare stöd av Iran samtidigt som Ryssland bidrar med mer pengar och vapen till hans regim, enligt USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

– Iranierna har gjort klart att en av deras främsta prioriteringar är att hålla Assad kvar vid makten.

Syriens president Bashar al-Assad.

Det var vid en intervju under sin sista dag som USA:s utrikesminister som Hillary Clinton talade om hur hon ser på situationen i Syrien.

Clinton höjde ett varningens finger över att Iran spelar en allt större roll i inbördeskriget och bidrar till att trappa upp våldet i Syrien genom att stödja president Bashar al-Assad.

– Vi tror att de gör det genom att skicka dit personal, inte bara till stöd för honom utan även för att utbilda militär, sade Clinton till journalister på torsdagen, och fortsatte:

– Iranierna är på Assads sida och det finns väldigt lite utrymme för någon form av dialog med dem.

”Värsta farhågorna kan bli verklighet”

Clinton menar att Irans inblandning i förlängningen också ökar risken för en regional konflikt som kan komma att involvera även Israel, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– De värsta farhågorna om vad som kan komma att hända i Syrien och sedan spilla över landets gränser, ser ut att kunna bli verklighet nu.

I går hotade Iran Israel med vedergällning efter att israeliskt stridsflyg attackerat en militär konvoj i Syrien under onsdagen. Även Ryssland kritiserar Israel efter attacken.

– Attackerna kommer att få allvarliga konsekvenser för Tel Aviv, uppgav den statskontrollerade tv-kanalen Fars News Agency, i Teheran.

Så sent som förra veckan sa man från iranskt håll att en israelisk attack mot Syrien skulle ses som en attack på Iran, uppger Reuters.

”Ryssarna är inte passiva”

Clinton riktar också skarp kritik mot Ryssland, som anses ha hindrat USA:s försök i FN:s säkerhetsråd om att införa globala sanktioner mot den syriska regimen.

Enligt Clinton har Ryssland samtidigt försett Assad med både pengar och militär utrustning.

– Ryssarna är inte passiva i sitt stöd till Assad, de har varit mycket aktiva. Men kanske kommer de att ändra sig och bli mer öppna för en internationell lösning. De kan inte bara stå och se på vad som händer utan att inse att det är otroligt farligt för alla, inklusive dem själva, sa Hillary Clinton.