Efter kylknäppen - nu blir det slaskväder

Publicerad 2013-01-26

Djupt lågtryck att vänta över södra Sverige - regn drar in från Atlanten

Nu blir det slask.

Av med dunjacka och vinterskor, på med gummistövlarna och upp med paraplyet – nu kommer mildvädret in över södra Sverige.

Under söndagen jagas högtrycket bort mot Ryssland och följs av regn, snö och plusgrader.

Men glöm våren – i slutet av veckan blir det kallt igen.

Djupfrysta sjöar, gnistrande vinterlandskap och arktiska temperaturer har varit vardag i södra Sverige de senaste veckorna. Anledningen är ett högtryck som låst sig fast över Skandinavien sedan mitten av januari - med riktigt låga vintertemperaturer som följd.

Den kommande veckan väntas dock Kung Bore vandra vidare mot Ryssland - och ersätts av rejält slaskväder.

– Det är riktigt mild luft som kommer att strömma upp över de södra delarna av landet. Men innan den milda luften kommer in har vi ett snöväder över Svealand och Götaland under söndagseftermiddagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Milt i söder - fortsatt kallt i norr

Snöfallet rör sig norrut natten till måndag och följs av varma sydvästvindar i söder, medan vinterkylan håller kvar sitt grepp norr om Dalarna veckan ut. I Götaland och Svealand väntas regn och temperaturer runt nollan, medan de sydligare delarna av Sverige kan få en glimt av solen. Efter inledande regnområden ger mildvädret vackert väder i framförallt Skåne och Blekinge och kvicksilvret kan röra sig upp mot fem grader.

– I stora delar av Götaland och Svealand blir det riktigt milt väder. Det ser ut att bli plusgrader fram till fredag, även nattetid, säger Lisa Frost.

Ingen vår i sikte

Men den som börjar vädra vår kan krypa tillbaka in i vinteridet. Enligt SMHI:s definitioner kan våren aldrig inträffa innan den 15 februari – oavsett temperaturer – och i slutet av veckan kommer mycket riktigt minusgraderna tillbaka.

– Det verkar vara tillfälligt milt några dagar och sedan blir det kallare igen. Men det ser väl inte ut att bli riktigt så kallt som det har varit hittills, säger Lisa Frost.