Åskoväder skapar förödelse

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-05-20

100 000 utan vatten i Örebro efter blixtnedslag

Ett åskoväder ställer till stora problem i södra och västra Sverige.

Tågtrafik slogs ut och bränder härjar.

I Örebro träffades vattenverket av blixten och närmare 100 000 personer blev utan vatten.

SMHI har varnat för åska och blixtar. Under eftermiddagen och kvällen har ett större åskområde rört sig över landet och mängder av blixtnedslag har noteras – framför allt i södra Sverige. Åskovädret har under eftermiddagen och kvällen vandrat norrut längs Norrlandskusten och där minskat i styrka.

Vatten och väg förstörda

Vid 21-tiden slog blixten ner vid vattenverket i Örebro och slog ut strömförsörjningen till pumpsystemet.

– Det är huvudvattenverket som försörjer hela Örebro stad med vatten och i området bor ju 100 000, större delen av Örebro har varit drabbat. Det kommer ta en bra stund innan vattenförsörjningen är normal, troligen till långt inpå dagen i morgon (fredag), säger Gunnar Bergström, platschef på SOS Alarm i Örebro.

Samtidigt har det kraftiga regnandet fått en väg att rasa in vid Åmmeberg vid Askersund, söder om Örebro.

– Det är vattnet som har gjort att vägbanan försvunnit. Hela vägbanans bredd på sex meter har rasat in, säger Thomas Petersson, inre befäl på Nerikes brandkår, till TT.

Brandkåren fick larmet om vägraset vid 23-tiden. När räddningsstyrkan kom dit hittades en bil som hängde ner i det stora väghålet.

– De kunde inte ta sig upp så vi fick hjälpa dem. Det var två personer i bilen som fördes med lättare skador till sjukhuset i Örebro, säger Petersson.

Skogsbrand i Göteborg

Ett kraftigt regn- och åskoväder ställde till problem i Västsverige.

Bland annat slog åskan ut tågtrafiken på Karlstads central några timmar. Även linjen mellan Kil och Sunne hade problem. Fast där var det nederbörden som hindrade tågen. GP.se skrev på torsdagskvällen att 18 600 hushåll var strömlösa i Västsverige.

I Göteborg bröt en skogsbrand ut, stor som ungefär 15 fotbollsplaner. Branden började under en starkströmsledning som fick stängas av. Branden var under kontroll efter ett par timmar. Orsaken var förmodligen ett blixtnedslag.

I Borås och områdena söder om staden rapporterades en rad översvämningar i fastigheter och samma sak var det delar av Jönköpings län. 3 600 abonnenter enbart i södra Älvsborg var strömlösa.

Delar av Karlstad var utan varmvatten sedan ett fjärrvärmeverk blivit kraftlöst efter en blixtnedslag, enligt Sveriges Radio Värmland.

Klass 3 varning för vatten

SMHI slog under torsdagen på stora varningstrumman även vad gäller vattenläget, men då för Norrland. Man höjde varningen för höga vattenflöden till klass 3 – den allra högsta som innebär "mycket extremt väder". Under torsdagseftermiddagen utfärdade en klass 3 varning för Jämtlands län och Jämtlandsfjällen. I Ångermanälvens- och Indalsälvens avrinningsområden har flödena kommit upp i extremt höga nivåer.

Klass 3 innebär ”mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner". Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Stigit en halvmeter

Svårast är situationen med vårfloden runtom och i Hammerdal, mellan Östersund och Strömsund. På kort tid har vattnet stigit runt en halv meter. Flera bostadshus står i vatten och räddningstjänsten jobbar tillsammans med kommunens personal hårt för att rädda vattenverket från att översvämmas.

– Det är rejält hotat. Vi försöker att bygga upp med sandsäckar men måste åka båt ditut för vägen är borta, säger räddningschef Morgan Olsson.

Situationen är allvarlig även i Rörströmssjön mellan Hoting och Dorotea samt i Hårkan, ett biflöde till Indalsälven.

Enligt SMHI:s prognoser kan vattnet fortsätta att stiga i ytterligare ett par dygn. Däremot verkar kulmen ha nåtts längre norrut.

På torsdagskvällen var fortfarande 17 vägar avstängda i Norr- och Västerbotten men där hade vattnet börjat att sjunka.

"Stora vägskador"

– Det har stabiliserat sig väldigt mycket under dagen. Vattnet rinner undan och vi kommer att öppna fler vägar under natten och fredagen, säger Trafikverkets krisledare Per-Mats Öhberg.

När vattennivån sänkts har Trafikverket konstaterat att det uppstått stora skador på vägnätet.

– På omkring 150 vägavsnitt har det blivit erosionsskador. Till exempel där det är långa backar har vattnet sökt sig till vägdikena och orsakat ganska omfattande skador på vägen, säger Per Mats Öhberg.

Att vårfloden orsakar så mycket skador på vägnätet som i år är ovanligt.

– Det här är exceptionellt. Något liknande har vi inte sett sedan 1995. Då var det de stora älvarna som översvämmades, i år är det de mindre vattendragen, säger Per-Mats Öhberg.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson kommer att besöka Västerbotten på fredagen och ska då bland annat diskutera den svåra vägsituationen med Trafikverket.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag

Följ ämnen i artikeln