”De tränar på att kräkas i påsar”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-11

ESA:s expert Patrik Sundblad chattade med läsarna

ESA:s expert Patrik Sundblad chattade med läsarna om vad som händer med astronauternas kroppar i rymden.

Patrik Sundblad säger: Hej jag är här, nu kan vi börja

Moderator säger: Då sätter vi igång!

kokki säger: Hej! jag undrar hur många G de utsätts för under starten och hur kan deras kropp klara det?

Patrik Sundblad säger: Hej Kokki,

de ytsätts för runt 4g ungefär. Det är vore ganska påfrestande om g-kraften skulle gå i en rikting från huvud mot fötterna, men nu är de i princip liggande i starten vilket gör att påfrestningen inte är SÅ stor. I stående hade blodet dragits ned mot fötterna, från huvudet, och risken för svimning större...

nick säger: När slutar dom att m å illa? kan dom kräkas?

Patrik Sundblad säger: Hej Nick, mer än 50% mår mer eller mindre dåligt de 2-3 första dagarna, sen är de ok. Än del kräks. De är vältränade i konsten att kräkas i viktlöshet, i påsar.

säger: Kan astronauterna prata med varandra i rymden?

Patrik Sundblad säger: Det är inga problem att prata på rymdstationen eller i shutteln, det finns ju luft med normalt lufttryck. Luft är mediet som ljudvågor färdas i. I vacuum kan dock ljud inte fortplantas men astronauterna är inte i vacuum.

Nina säger: Hur förbereder man sig innan en rymdfärd. Lär man kroppen anpassa sig till rymdlivet?

Äter och dricker man mindre för att slippa toabesöken så ofta?

Patrik Sundblad säger: Hej Nina. Rent fysiskt förbereder sig astronauterna ffa genom att vara relativt vältränade innan "lift-off", annars ingen speciellt. De tränar givetvis extremt mkt på de arbeten som de skall utföra. Rykten säger att en del dricker mindre innan de lyfter för att slippa använda blöjan i rymddräkten(alltför mkt). När de väl är uppe dricker och äter de som vanligt.

Kian säger: Hej jag undrar när astonauterna känner sig viklösa? alltså under färden... känner de sig viktlösa helt plötsligt eller e d nåt som sker sakta?

Patrik Sundblad säger: Hej Kian, de första minuterna känner astronauterna ökad tyngkraft för att raketen accelererar shutteln till hög hastighet. När motorerna stannar kommer viktlösheten plötsligt (från en sekund till en annan)

Thejd säger: Hej! jag undrar hur länge det tar innan man blir försvagad i kroppen av tyngdlösheten?

Patrik Sundblad säger: Hej Thejd, olika organsystem påverkas olika fort. Som exempel: blodvolymen minskas inom ett par dagar, musklerna försvagas märkbart efter ngra veckor, skelettet försvagas märkbart efter ngra månader. Förändringar i muskler och skelett börjar omedelbart och sker gradvis.

L.J säger: Hur är det att sova i viklöshet?

Patrik Sundblad säger: De sover ibland ganska dåligt, inte så mkt pga viktlösheten i sig, utan mer beroende av buller, rubbad dygnsrytm, ibland troligen också pga stress

Glenn säger: Hej, vad tycker du om TV serien StarTrek?

Patrik Sundblad säger: Jag har inte sett ett Star Trek avsnitt på 20 år, kommer ihåg Kirk och Spock (det var väl Star Trek?) men det är princip allt...

Följ ämnen i artikeln