Miljonregn över forskare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

10 projekt får pengar från landstinget

Nu är det klart vilka som får 27 miljoner från landstinget för forskning på olika områden. Flest projekt handlar om studier om olika former av cancer.

– Det här är fantastiskt roligt, säger Beatrice Malmer, forskare på onkologiska kliniken.

Varje projekt av de tio som har valts ut av en enig spjutspetskommitté från landstingsstyrelsen kommer att få 870 000 kronor per år under perioden 2007-2009.

– Jag har ett brett europeiskt samarbete och så jobbar jag inom onkologi. Det var prioriterade områden så det passade bra, säger Beatrice Malmer.

Många cancerprojekt

Totalt är det 27 miljoner kronor som fördelas på projekt inom områdena onkologi, hjärt- och kärlsjukvård, fetma och övervikt samt funktionell neurokirurgi. 41 ansökningar hade kommit in och tio av dem hade kvinnliga huvudsökanden. Den stora vinnaren bland dem som fick bidrag är cancerforskningen. Fyra av tio projekt berör det området.

– Nu kan jag anställa en sjuksköterska till och så har jag råd att ta blodprov från olika fall. Jag kan också göra en helt annan analys än i dag och följa upp fallen. Det är oerhört viktigt, säger Beatrice Malmer.