Discovery till jorden: ”Dockningsmekanismen fungerar”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-11

I kvälls möts de två rymdbesättningarna

Soluppgången över södra halvklotet fotograferad av Discoverys videokamera idag på måndagen.

Arbetet med att gå igenom dockningsmekanismen har inletts på förmiddagen svensk tid.

Nu har man gjort de första kontrollerna och strax före astronauternas sovtid flög färjan rakt igenom soluppgången på södra halvklotet.

- Dockningsmekanismerna på Discovery fungerar som de ska, rapporterade astronauten Robert Curbeam till markkontrollen i Houston nu på morgonen svensk tid.

Samtidigt sänder NASA bilder från kontroller av rymdfärjans vingar. Kameran glider över Discoverys sidor, vingar och skrov.

Man granskar färjan noggrant för att kontrollera att höljet och värmesköldarna inte skadats på något sätt under start och den första delen av färden.

I bakgrunden lyser jorden.

NASA rapporeterar om aktiviteterna från astronauternas första dag i rymden.

Färjan ska köra ikapp

Bilderna från Discoverys kamera sänder nu hela tiden.

Färjan befinner sig vid halvtiotiden på förmiddagen över södra halvklotet och den närmar sig långsamt ISS.

Nu ska den köra ikapp rymdstationen ISS där bland andra den tyske astronauten Thomas Reiter ivrigt väntar på mötet.

Dels för att han får mäta sin gamle kompis Christer Fuglesang, dels för att han efter sex månader uppe i rymden kommer att få återvända till jorden med Discovery.

Istället stannar flygingenjören Sunita Williams på ISS där hon kommer att stanna till rymdstationens uppdrag är slutfört.

Innan dockningen har besättningen på Discovery sin andra viloperiod på åtta timmar med ledig tid, hygieniska bestyr och sömn.

Kontrollerar rymddräkterna

Även ISS-besättningen har vila och väcks samtidigt som astronauterna på Discovery och börjar då förberedelser för dockningen som sker sent ikväll.

Halv elva på förmiddagen svensk tid meddelade markkontrollen i Houston att allt var lugnt på både färjan och ISS, besättningarna sover.

16.17 svensk tid ska de väckas enligt den senaste tidtabellen.

När de åter börjar arbeta fortsätter de förberedelserna, bland annat med att gå igenom och kontrollera de tre rymddräkter som ska användas under rymdpromenaderna av Christer Fuglesang, Robert Curbeam och Sunita Williams.

23.05 ikväll dockar Discovery med ISS om allt går som det ska.

Innan dess kommer man på färjan att ha startat dataprogram för mötet, förberett kabinutrymmena för dockningen och vid tre tillfällen har man fyrat av styrraketer för att trimma in dockningen exakt rätt.

Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln